Hlavní obsah

Skupina Keks zahraje v kdysi utajované jeskyni Výpustek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ojedinělé koncerty v jeskyních Moravského krasu představují pro návštěvníky vždy unikátní zážitek. Nejen kvůli akustice, ale především celkové atmosféře, kterou podzemní prostory jeskyní nabízejí. Tentokrát se na pátek jedenáctého srpna připravuje koncert v Jindřichové dómu jeskynního labyrintu Výpustku u obce Křtiny. Zahraje v ní kapela Keks, kterou její fandové znají například z písní Víš proč holky pláčou, Nářez či Človíček.

Foto: Jaroslav Šanda/Správa jeskyní ČR

Koncerty v jeskynních dómech Moravského krasu jsou zážitkem pro posluchače i kapely.

Článek

V souvislosti s pořádáním těchto koncertů se však objevuje i kritika, že takové akce příliš podzemním prostorám nesvědčí.

„Jelikož se dómy jeskyně Výpustek, která byla až do roku 2001 utajovaným vojenským objektem, prohnala historie – od těžby fosfátových hlín, přes obří nacistickou továrnu na motory do stíhaček až po tajné vojenské velitelské pracoviště, hlavní část podzemí již neobsahuje mnoho krápníkové výzdoby. Návštěvníci tedy nemají moc co zničit. Rovná betonová podlaha z válečných dob je ideální jako hlediště pro snadné umístění židlí i jako bezbariérový přístup pro vozíčkáře,“ vysvětlil Právu mluvčí Správy jeskyní ČR Pavel Gejdoš.

Od čerpadel po Lucii Bílou

Takzvaný Jindřichův sál jeskyně, kde se v letech 1942-45 vyráběla palivová čerpadla do stíhaček Messerchmidt, už zažil desítky koncertů. Jeho vynikající akustiku si vyzkoušeli na několika koncertech například Lucie Bílá, Marie Rotrová, Meky Žbirka, Dan Bárta či Hradišťan, na Dagmar Peckovou se dovnitř vměstnalo na 1200 diváků.

Krátká hodinová návštěva větší skupiny lidí mikroklimatu jeskyně nijak neublíží. „To spíše zdejší osmadevadesátiprocentní vlhkost občas zkomplikuje práci hudebníkům a zvukařům, když jim velmi rychle rozladí nástroje. Ale většina zde účinkujících už si na dolaďování kytar či houslí v průběhu koncertu zvykla,“ dodává Gejdoš.

„Mimořádný akustický koncert v Jindřichově sále Výpustku s úžasným zvukem je pro Moravu takový dárek, protože zde příliš nevystupujeme. O to však více věříme, že si lidé, které písně Keksu oslovují, do těchto netradičních koncertních prostor cestu najdou,“ říká Jan Vyskočil, manažer kapely původem ze středočeského Benešova, která už působí na hudební scéně přes čtyřicet let.

Muzikant Matěj Lipský: Má smysl inspirovat jiné

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Proč holky pláčou - Keks [CD]

Může se vám hodit na Firmy.cz: Jeskyně Výpustek

Reklama

Související témata:
Hudební skupina KEKS

Výběr článků

Načítám