Hlavní obsah

Skončil knižní veletrh ve Frankfurtu, Česko chce být jeho hlavním hostem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní knižní veletrh ve Frankfurtu nad Mohanem patří k největším na světě. Představuje se na něm sedm tisíc vystavovatelů ze stovky zemí a jedna země je vždy hlavním hostem. O tento post usiluje Česká republika.

Foto: Eva Škrabalová

Pohled do haly knižního veletrhu ve Frankurtu nad Mohanem

Článek

Letos se veletrh konal od 19. do 23. října. V pátek 21. října na něm ministr kultury Martin Baxa jednal s ředitelem frankfurtského veletrhu Juergenem Boosem o čestném hostování České republiky v roce 2026. Baxa navázal na svého předchůdce Lubomíra Zaorálka, který v roce 2021 odeslal do Frankfurtu takzvaný Letter of Intent, kterým Česká republika jasně deklaruje zájem o čestné hostování na mezinárodním knižním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem v roce 2026. Hostující stát má být vybrán v polovině příštího roku.

„Taková forma účasti na veletrhu by otevřela nové možnosti pro český knižní průmysl a česká literatura by opět mohla potvrdit své světové kvality,“ uvedl po jednání Baxa.

„Prezentace by zviditelnila české spisovatele, jejich knihy, a vlastně celý literární a knižní sektor, jenž je nedílnou součástí moderní české kultury. Naším zájmem je také zapojit do prezentace ČR co nejvíce hráčů z různých oblastí, tedy nejenom z té kulturní. Klíčové bude zapojení českého kreativního průmyslu,“ dodal.

Foto: Eva Škrabalová

Český stánek

Letos Českou republiku reprezentovaly spisovatelky Radka Denemarková, Alena Mornštajnová a česko-německým autor Jan Faktor. V pátek byla autogramiáda a tisková beseda Radky Denemarkové ke knize Jako by se to všechno stalo včera a prezentace románu Hodiny z olova v německém překladu Evy Profousové (Hoffman und Campe). Alena Mornštajnová představila román Listopád v německém překladu Raiji Hauck (Wieser).

Foto: Eva Škrabalová

Autogramiádu měla spisovatelka Radka Denemarková.

Jan Faktor se probojoval do nejužší nominace 6 titulů o Německou knižní cenu (Deutscher Buchpreis) s autobiografickým románem Trottel (Blbec, nakl. Kiepenheuer & Witsch).

Český stánek na ploše sto dvaceti metrů čtverečních nabídl novinky současné české prózy, poezie, komiksu, literatury pro děti a mládež a esejistiky celkem šestnácti českých nakladatelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám