Hlavní obsah

Sean Penn a jeho svědectví o Ukrajině

Dva dny předtím, než 26. února skončí mezinárodní filmový festival Berlinale, uplyne rok od začátku ruské invaze na Ukrajinu. A právě na festivalu měl v pátek světovou premiéru dokument Supervelmoc, který natočil americký herec a režisér Sean Penn společně s režisérem Aaronem Kaufmanem během tří návštěv Ukrajiny. Film měl na festivalu vřelé přijetí a se zájmem přišli novináři i na následující tiskovou konferenci.

Foto: Reuters

Herec a režisér Sean Penn natočil dokument Supervelmoc

Článek

Pennova a Kaufmanova první návštěva Ukrajiny přitom měla úplně jiný cíl než zachytit válku. Odjeli na Ukrajinu v listopadu 2021, aby se pokusili blíže poznat nepravděpodobného, přesto nedávno zvoleného ukrajinského vůdce, bývalého herce a komika Volodymyra Zelenského a plánovali natočit „rozmarný příběh o komickém herci, který se stal prezidentem“.

Jezdili se štábem po Ukrajině, hovořili s vojáky, civilisty a dalšími o situaci, která byla vážná, ale nikdo nepředpokládal, že by vyústila ve válečný konflikt. Jeden ukrajinský voják dokonce řekl Pennovi, že si nemyslí, „že by měl Zelenskyj koule na to, aby se vypořádal s Putinem“.

Tato část filmu přibližuje, jak se Penn sám (a budoucí diváci s ním) postupně seznamuje s historií konfliktu, archivní záběry ukazují události na Majdanu v roce 2014 i obsazení Krymu.

„Měla to být naše osobní zkušenost s Ukrajinou a s tím, co se tam děje, rozhodně jsme neměli ambici mapovat historii,“ řekl novinářům Kaufman.

Druhá návštěva byla shodou krutých okolností naplánována na 24. února, kdy invaze začala, a mohlo by se zdát pozoruhodné, že navzdory tomu Zelenskyj herce a režiséra Penna přijal. Film to však dosti zřetelně vysvětluje.

„Skvělé, skvělé, že jsi tady,“ vítá Zelenskyj srdečně Penna. „Teď je to velmi důležité, rozhodující je veškerá podpora. Myslím, že právě ty jsi hlas, který musí Američané slyšet.“

Foto: Facebook/Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj a Sean Penn

Zelenskyj tak od začátku dával najevo, že obrana jeho země je do jisté míry závislá na ochotě Bidenovy administrativy podpořit Ukrajinu. Ta by však byla z dlouhodobého hlediska závislá na americkém veřejném mínění – a Zelenskyj předpokládal, že v tom mu může právě Penn pomoci.

Ten mu pak vyjadřuje obdiv i za to, že neodjel do nabízeného bezpečí, a například v jednom z rozhovorů s ruským novinářem říká: „Z celého srdce věřím, že je to muž lásky, inteligence a odvahy.“

Není chybou ani vinou tvůrců filmu, že za ten rok bohužel všechny události a hrůzy války už znají lidé z médií. Osobní dokument má však zase jiný účel. Sean Penn takříkajíc nesleze z plátna, je v Kyjevě během invaze, sedí na bezpečnostních brífincích a tiskových konferencích, zpovídá všechny od vojáků přes velvyslance až po novináře, jezdí ve vlacích a různých vozech s řidičem po celé Ukrajině, navštěvuje zákopy na Donbasu.

Předkládá tak svou vlastní zkušenost politikům i lidem na celém světě, dělá všechno, co jeden člověk se známou tváří udělat může, aby pomohl a ukázal, jakými způsoby pomáhat lze.

Zatím ovšem není jasné, kdy se film k divákům dostane. „Nemáme ještě konkrétního distributora, šlo nám o to, uvést film v rámci některé velké události, aby se o něm co nejvíc vědělo,“ řekl novinářům Penn. „Když ho přijalo právě Berlinale, byli jsme samozřejmě velmi rádi. O uvedení do kin teď budeme usilovat.“

Reklama

Související články

Zelenskyj dostal od Seana Penna Oscara

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý dostal od hollywoodského herce Seana Penna Oscara. Informovala o tom kancelář ukrajinského prezidenta....

Výběr článků

Načítám