Hlavní obsah

Schwarzenberg: Nebudiž pochyby, že Kundera byl velký spisovatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zesnulého spisovatel Milana Kunderu a jeho tvorbu pro Právo zavzpomínali i bývalý premiér, spisovatel a disident Petr Pithart a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podle něj Kundera jako jeden z mála českých spisovatelů udělal díru do světa.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

„Jedinečný výkon je, že se stal světově uznávaným českým spisovatelem píšícím ve francouzštině. Byl to obdivuhodný a velký autor, o tom nebudiž pochyby,“ řekl Právu Schwarzenberg.

S Kunderou se setkal jednou v životě v roce 1968. „Volal mi můj přítel rakouský nakladatel, že přijede velká skupina českých intelektuálů a spisovatelů a jestli bych je mohl ubytovat v paláci ve Vídni. A mezi nimi byl i Kundera. Měl jsem tehdy hodně lidí na starosti, takže jsme se jen pozdravili,“ vzpomíná Schwarzenberg.

Vzpomínka Milana Uhdeho: Opožděný dík Milanu K.

SALON

Z Kunderových knih má nejraději jeho první knihu Žert. K Nesnesitelné lehkosti bytí má ale spojenou historku ze začátku 90. let. Tehdy jako hradní kancléř doprovázel francouzského ministra zahraničí po Praze a součástí delegace byli i arcibiskup Miloslav Vlk a velvyslanec Jaroslav Šedivý. „Když jsme šli po ulici, tak arcibiskup Vlk Šedivému říká, ukazuje přitom na umývače oken: Podívej se, jak lajdácky myjí okna. To jsme dělali lépe.“ Šedivý i Vlk nemohli za komunismu kvůli svým názorům dělat svou práci historika a kněze a živili se jako umývači oken.

„A francouzského ministra zajímalo, o čem se baví. Když jsem mu to přeložil, tak se velice divil, že myli okna. Mě tehdy popadla zlomyslnost a říkám, jestli zná Nesnesitelnou lehkost bytí, a když přisvědčil, tak mu říkám: Podívejte se na pana velvyslance Šedivého, on byl vzorem pro hlavního hrdinu knihy - lékaře, který byl velký sukničkář,“ vzpomněl Schwarzenberg. Francouzského hosta to prý pohoršilo. „A to je přítel arcibiskupa? ptal se mě. A tak jsem mu řekl, že za komunismu všichni, kdo byli proti režimu, si dobře rozuměli.“

Zemřel Milan Kundera

Kultura

Pithart byl a je ke Kunderovi často kritický, zvláště k jeho snaze se distancovat od své budovatelské minulosti. „Milan Kundera zastával spornou tezi, že autor a jeho osobní život jsou dvě věci a že čtenář se nemá zajímat o autora, že jej má jen číst, a ne se hrabat v jeho minulosti,“ napsal Právu Pithart.

Pak přidal, jak sám poznamenal, jednu neutrální vzpomínku: „Jednou, asi tak v roce 1974, jsme se potkali na Karlově mostě. On zašel ke mně a ptal se, jestli jsem také četl text nazvaný Obrana politiky. Tehdy jsem knihu v deseti strojopisných exemplářích, podepsanou pseudonymem, vypustil do nekontrolovaného samizdatového oběhu.“

Ztratili jsme nejvýznamnějšího spisovatele, říkají politici ke smrti Kundery

Domácí

Může se vám hodit na Zboží.cz: Knihy: Nesnesitelná lehkost bytí - Milan Kundera, Žert - Milan Kundera

Reklama

Výběr článků

Načítám