Hlavní obsah

Ztratili jsme nejvýznamnějšího spisovatele, říkají politici ke smrti Kundery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smrtí Milana Kundery ztratila česká i světová literatura, ozývá se z nejvyšší politiky. Autora slavného Žertu nebo Nesnesitelné lehkosti bytí pokládají za jednoho z nejvýraznějších současných spisovatelů. Předseda ANO Andrej Babiš je rád, že si Kundera před pár lety obnovil české občanství. Exprezident Václav Klaus se obává, že se ke Kunderovi začnou hlásit i ti, kteří tak dosud nečinili.

Foto: ČTK/Gallimard, Profimedia.cz

Milan Kundera na nedatovaném snímku

Článek

„Smrtí Milana Kundery ztrácí česká i světová literatura jednoho z nejvýraznějších současných spisovatelů. Jeho přemýšlení o základních hodnotách evropské kultury, jeho zájem o jedince, jeho vklad do dějin světového románu je a zůstane nepřehlédnutelný. Upřímnou soustrast,“ napsal na Twitter ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Ke Kunderovu úmrtí se vyjádřil na závěr summitu NATO ve Vilniusu i prezident Petr Pavel: „Je to smutná zpráva, na druhou stranu věk 94 let je požehnaným věkem a já si myslím, že je potřeba ho vzpomenout jako jednoho z největších českých spisovatelů. Je to jistě ztráta, na druhé straně to bohatství, které po sobě zanechal, tady přetrvá.“

Premiér Petr Fiala (ODS) označil Kunderu za spisovatele, který svým dílem dokázal oslovit celé generace čtenářů napříč kontinenty. „Úzce byl spjat s Brnem, i když ze své země musel z politických důvodů odejít. Zůstává po něm nejen pozoruhodné beletristické, ale i významné esejistické dílo,“ napsal.

Babiš pro Právo zavzpomínal na setkání s Kunderou v roce 2018, které později vedlo k obnovení státního občanství. „Zanevřel na Českou republiku, poté, co se mu tady stalo. Ale poprosil jsem pana velvyslance Druláka, aby nám domluvil schůzku. Na výročí války jsme se potkali, byli jsme na obědě i u něj doma. Byl to velký zážitek. Když jsem zjistil, že nemá české občanství, tak jsem se v tom angažoval. Když ho dostal, měl velkou radost,“ řekl Právu Babiš.

„Byla to pro mě velká čest,“ dodal. S manželkou Kundery se setkal i v době své prezidentské kampaně před volbami hlavy státu, která se konala v lednu. „Pan Kundera byl v tu dobu nemocný, takže jsem ho neviděl,“ dodal Babiš.

„Tuto zprávu přijímám s hlubokým zármutkem a posílám slova upřímné soustrasti rodině a pozůstalým. Milan Kundera je opravdovým velikánem literatury. Nesmazatelně se do ní zapsal celou řadou svých děl,“ reagoval pro Novinky na summitu NATO v Litvě ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Mezi svými oblíbenými díly jmenoval Nesnesitelnou lehkost bytí.

Kunderova fascinace světem divadla i karnevalem Novověku

Kultura

Kondolenční dopis zaslal Věře Kunderové bývalý prezident Václav Klaus. Poděkoval jí za to, jak se o svého muže starala. „V březnu jsem Vám psal, že ,Milan zde nebude zapomenut, i když se zapomíná na všechny a na všechno‘. Jsem přesvědčen, že právě v tomto případě tomu tak nebude. Spíše mám strach, že se teď k němu budou hlásit i ti, kteří se k němu v minulých letech nehlásili. I to je velmi české,“ napsal v dopise, který Právo získalo k dispozici.

Bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) obdivoval Kunderu za to, že rozkročený ve dvou jazycích - češtině i francouzštině - dokázal obohatit literární svět. „To ukazuje jeho uměleckou velikost,“ řekl Právu.

Jako první v rukou měl od Kundery jeho román Žert. „Ale i Unesený západ, kde se zabývá evropskou duchovní identitou, a to v 80. letech, kdy to nebylo vůbec trendy, mě velmi oslovil. Byl to člověk, který obrovským způsobem obohatil literární svět. Jsem rád, že v Moravské zemské knihovně je i Knihovna Milana Kundery,“ dodal Herman.

Za smutnou zprávu označila informace i ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). „Osud a dílo Milana Kundery zrcadlí složité poměry dvacátého století. I přes výhrady, které k jeho osudu můžeme mít, je kvalita jeho děl nezpochybnitelná. Doufám, že knihy jako Žert nebo Nesnesitelná lehkost bytí budou provázet i další generace,“ napsala.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se přiznal, že Kundera byl autor, který jej provázel v dospívání. „Směšné lásky, Žert, Nesmrtelnost… tituly, které jsem přečetl za jednu noc a opakovaně se k nim vracel. Život Milana Kundery odráží složité 20. století. Jeho literární kvality a světovost díla jsou ovšem nezpochybnitelné. A budou žít dál,“ prohlásil.

Kundera oslavil nedávno 94. narozeniny. Prozaik, dramatik, básník a esejista se stal ve druhé polovině 20. století nejvýznamnějším českým spisovatelem, který oslovil celý svět.

Zemřel Milan Kundera

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám