Hlavní obsah

Sběratelé utratili na aukcích zatím méně peněz než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na aukcích výtvarného umění utratili sběratelé v prvním pololetí letošního roku 766 milionů korun. Je to o 16 procent méně než ve stejném období loni. Neznamená to ale podle odborníků propad trhu s uměním, obrat nejvíce ovlivnily tři nejdražší obrazy, které se letos prodaly za výrazně nižší částky než loni.

Foto: Galerie Kodl

Obraz Puis, plus tard (Potom, později) od Toyen (výřez)

Článek

Zatímco loni na jaře padl aukční rekord s obrazem prodaným za 123,6 milionu korun, nejdražší obraz letošního prvního pololetí se prodal za 37,44 milionu korun. Uvedl to server Artplus.cz, který se specializuje na trh s uměním.

Letošním dosud nejdražším dílem je obraz Puis, plus tard (Potom, později) od Toyen, který se v květnu prodal za 37,44 milionu korun. V loňském žebříčku by s touto cenou obsadila Toyen až třetí místo.

Podle šéfredaktora serveru Jana Stuchlíka ale i přes nižší utracenou sumu trh nestagnuje, protože ceny dražených děl dále rostou. Velký zájem je stále o díla poválečných autorů.

Stejně jako v prvním pololetí minulého roku se mezi nejdražší díla dostala se dvěma obrazy Toyen, zastoupeni jsou opět i Emil Filla, Josef Šíma a Bohumil Kubišta, od něhož se prodal Portrét čtenáře, podobizna historika umění Antonína Matějčka.

Poprvé nad deset milionů korun vystoupala malba Karla Černého a rovnou pokořila i dvacetimilionovou hranici. Zdeněk Sýkora s obrazem Linie č. 90 skončil těsně pod ní. Na nová maxima dosáhli také Antonín Procházka a výjimečně dražený Bedřich Piskač.

Deset nejdražších obrazů letošního prvního pololetí stálo dohromady téměř 200 milionů korun. Nad deset milionů korun se letos dostalo 11 obrazů, polovina počtu takových děl za celý loňský rok. Meziročně přibylo obrazů prodaných za více než milion korun. Ve srovnání s loňským rokem se jich prodalo o čtyři více, celkem 119, ale jejich celková hodnota spadla z loňských 612 na letošních 509 milionů korun.

Podle Stuchlíka je vývoj trhu letos velmi obdobný jako vloni, absolutní čísla však bude možné porovnat až po podzimní aukční sezoně.

V letošním prvním pololetí byla aukční nabídka co do počtu dražených položek chudší o téměř 1700 uměleckých děl a artefaktů. O tisícovku klesl meziročně také počet prodaných položek. Letos se jich za první pololetí vydražilo téměř 3200. Lehce klesla také prodejní úspěšnost, a to z loňských 51 procent na letošních 49 procent. V historickém srovnání jde však stále o nadprůměrný výsledek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám