Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Václav Bělohradský o systému, který je člověku vlkem, rozhovor s rusistkou Alenou Machoninovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 18. dubna 2024

Článek

• esej filosofa Václava Bělohradského završující debatu o (ne)důvěře v systém; co si počít v situaci, kdy žádné místo na Zemi už nelze obehnat plotem tak, aby to, co za ním děláme, neškodilo druhým – a jak obnovit politické instituce, aby zvládaly výzvy současného „času pléthokracie“, kdy se části staly většími než celky?

• rozhovor s rusistkou, překladatelkou a spisovatelkou Alenou Machoninovou nad jejím románem Hella, který je aktuálně nominovaný na Magnesii Literu za prózu; jak je to se stereotypem „širé ruské duše“, jak dlouhodobý pobyt v zahraničí učí člověka toleranci a proč jsou návraty domů tak těžké?

Foto: Petr Horník

Rusistka, překladatelka a spisovatelka Alena Machoninová

• recenzi sociologa Jana Spousty na knihu Vojtěcha Pecky Továrna na lži: Výroba klimatických dezinformací (rovněž nominovanou na Magnesii Literu, tentokrát v kategorii publicistiky); v čem má Pecka pravdu ve své analýze propagandy vytvářené převážně fosilním průmyslem – a v čem tuto pravdu nedoříkává celou?

• sloupek Aleše Palána o sebepotvrzující funkci ruské a ukrajinské hymny; Palán ukazuje, jak Ukrajina ve verších své národní písně dokáže kriticky reflektovat vlastní historii – a jak to Rusko v textu své hymny nedokáže

• krátké glosy o dvou knihách; básnické sbírce Ondřeje Macury: Tiše, aby nás neslyšel… a publikaci Jiřího Dvořáka pro děti Myko: Kompletní zpravodaj ze světa hub

GLOSA: Knihy v každodenním provozu vyklízejí pozice

Knihy

Reklama

Výběr článků

Načítám