Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Americké mýty v české debatě o zbraních, fotbal ve stalinistickém Československu a Alexej Sevruk o Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 26. března 2024

Článek

• esej historika Josefa Řídkého, který připomíná, jaké americké mýty formují českou debatu o zbraňové regulaci; jak je to s rozdělením lidí na „good“ a „bad guys“, proč nejvíc vražd spáchaných střelnou zbraní mají na svědomí právě ti „dobří lidé“ – a proč by autoři americké ústavy, navzdory rozšířenému výkladu, nikdy nedali jednotlivcům právo na nošení zbraní?

• rozhovor se spisovatelem a překladatelem Alexejem Sevrukem nad jeho románem Evropanka, který se dostal do širších nominací na cenu Magnesia Litera; jak se ve vztahu k ukrajinské kultuře projevovala asimilační politika Sovětského svazu, co to byla generace literátů zvaná Popravené obrození a proč Ukrajinci nečtou tolik co Češi?

• recenzi Petra Zídka na knihu Zdeňka Zikmunda Bican proti Čepičkovi o fotbale ve stalinistickém Československu; proč byli fotbalisté v podstatě nevolníky státních podniků, jak se to projevilo v úrovni tuzemské kopané, proč se politická perzekuce týkala víc fotbalových funkcionářů než hráčů a proč se jen málo fotbalistů uchylovalo k emigraci?

Foto: Repro z knihy Bican proti Čepičkovi, nakladatelství PROSTOR

Armádní výběr Číny vyfasoval v roce 1951 pod přísnými pohledy Stalina, Gottwalda i Mao Ce-tunga od kombinované jedenáctky ATK Praha nesoudružských sedmnáct branek!

• sloupek Apoleny Rychlíkové o zemědělcích a klimatické krizi; a o tom, proč v rychle se proměňujícím světě musíme najít způsoby, jak zemědělství nejen finančně podpořit, ale i motivovat k udržitelnějšímu hospodaření

• dvě reakce na text Petra Fischera o chladu, jaký cítíme vůči trpícím palestinským civilistům v Gaze

• krátké glosy o dvou knihách; autofikčním románu Brigitte Giraud Žít rychle a souboru próz Bianky Bellové Transfer

To nám pomůže, děkuji. Zelenskyj na summitu ocenil českou muniční iniciativu

Evropa

Scholz: Česko ukázalo, že zbraně pro Ukrajinu je nutné hledat mimo Evropu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám