Hlavní obsah

GLOSA: Knihy v každodenním provozu vyklízejí pozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi se v dopravních prostředcích čtoucí cestující buď „schovávali“ za rozevřené noviny či časopisy, anebo v ruce drželi knihu. Jedněch i druhých nebylo málo. V každém autobuse, v každé tramvaji, tím spíš ve vlaku se na čtenáře a čtenářky tiskovin dalo narazit. Cesta pražským ranním metrem, to bylo šustění novin.

Foto: ČTK – Roman Vondrouš

Někteří z nominovaných autorů a autorek letošní ceny Magnesia Litera. Vítězové budou známí 18. dubna.

Článek

Při svém současném cestování pražskou městskou dopravou už jen výjimečně narážím na lidi, kteří čtou knihy stejně jako papírové noviny nebo časopisy. Většina drží v ruce telefon a možná až polovina z této většiny má v uších nebo na uších sluchátka.

Kam se poděli čtenáři knih? Nahradily papír elektronické čtečky? I cestujících s těmito „placičkami“ vídám málo. Čtou se tedy knihy v telefonech? Jestli ano, půjde o promile z těch, kteří v ruce drží mobil.

RECENZE: Proč ten můj Žid přežil?

Knihy

Stačí pohlédnout na sebe sama. V minulosti jsem při cestě do práce nebo do centra města nevyšel z bytu bez knihy. Dneska klidně. Audioknihy mám stažené v telefonu, ale víc než je poslouchám pořady a podcasty. Dobrá, snažím se číst knihy prakticky každý večer doma. Také proto, že musím, je to součást mé profese. Ale stejně…

Srůst s papírovými knihami u mě polevil. A to jsem boomerská analogová existence. Co tedy teprve u digi-dětí a těch, kteří dospívali ve zhruba posledním desetiletí.

Knihy, potažmo literatura, a zejména literatura krásná, vyklízí v každodennosti, ale i v rámci kultury pozice. Uvědomil jsem si to také v minulých dnech, když jsem se kvůli jedné diskusi ponořil do světa českých literárních cen. V databázích Národní knihovny nebo Ústavu pro českou literaturu AV ČR je jejich sice uvedeno hodně přes půlstovky, ale reálně z nich i jen kulturní veřejnost registruje pět šest. A to ještě možná.

Anketa

Máte obyvkle při odchodu z domu u sebe knihu?
Většinou ano
52 %
Ne, ale mám čtečku, mobil, v němž si čtu
25,3 %
Ne, kniha k mým cestám nepatří
22,7 %
Celkem hlasovalo 371 čtenářů.

Když výčet oněch cen procházíte, poněkud to připomíná putování po hřbitově a špitále zároveň. Řada cen přestala existovat (mimo jiné Cena F. X. Šaldy či Cena Josefa Škvoreckého), některé se nacházejí v jakémsi limbu (kupříkladu Cena Franze Kafky) nebo zjistíte, že letošní laureátkou Ceny Karla Čapka je Sylva Fischerová, ale na stránkách pořádajícího Českého centra Mezinárodního PEN klubu o tom není ani slovo.

Širší veřejnost pak nyní registruje možná jedinou literární cenu – Magnesii Literu; vítězové jejího letošního ročníku budou vyhlášeni příští čtvrtek.

Zakladatel podniku Pavel Mandys s trochou ironie a hořkosti připomíná, že nejznámější českou literární cenu sponzoruje firma, jejíž vlastníci jsou Italové.

GLOSA: Toyen se do Magnesie Litery nevešla. Škoda i chyba

Knihy

Knižní ceny Magnesia Litera znají nominované. Oznámeny byly i novinky

Knihy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám