Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Předvolební Slovensko, Barbie i reportáž z Alžíru

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon ze 7. září 2023

Článek

• rozhovor s publicistou Michalem Havranem o situaci na Slovensku těsně před parlamentními volbami; proč se Robertu Ficovi daří jeho politický comeback, jak významní jsou tamní fašisté, jak se stalo, že se hlavní modernizační politickou silou stalo středolevé Progresivní Slovensko proč Slováci čekají od politiky spíš show než řešení?

• text Kláry Vlasákové o tom, jak může budoucí mainstreamové filmy s ženskými hrdinkami ovlivnit bezprecedentní divácký a ekonomický úspěch Barbie; jde vůbec o feministický snímek, jakou míru podvratnosti lze čekat od díla produkovaného korporací Mattel a proč se „hledáním svého pravé já“ jen vzdalujeme jeden od druhého?

Foto: Profimedia.cz

Filmoví Ken, Barbie a režisérka Greta Gerwigová

• ukázku z reportážní mozaiky Alžírské arabesky, chystané knihy Štěpána Kučery; jak je to s pocitem koloniální křivdy mezi alžírskými intelektuály, čím můžou skalní rytiny pravěkých umělců promlouvat k dnešku a proč se po občanské válce v Alžíru usídlily „nejasný strach a zapouzdřenost“?

• sloupek Štefana Švece o tom, jakým originálním způsobem zpřístupnit dětem četbu klasiků – jak by vypadaly Babička Boženy Němcové nebo Nezvalova Manon Lescaut, kdybychom je vyprávěli za pomoci emotikonů?

• krátké glosy Jakuba Šofara o dvou nových knihách; jsou to poeticko-prozaická sbírka Daniela Hradeckého Na cvičišti. Bojiště a román Jany Karšaiové Sametový rozvod

Výběr článků

Načítám