Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Jan Kačer o spletitém a nádherném světě

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 29. června 2023

Článek

● Rozhovor s hercem a režisérem Janem Kačerem u příležitosti světové premiéry digitálně zrestaurované verze filmu Každý den odvahu, která proběhne na karlovarském festivalu; jak legenda českého filmu i divadla vzpomíná na své začátky v hornické Ostravě, na spolupráci s režisérem Evaldem Schormem – a jak dokáže v šestaosmdesáti letech vnímat spletitost a nádheru světa?

● Rozhovor s režisérem Matějem Chlupáčkem nad jeho „baťovským“ filmem Úsvit, jehož premiéra proběhne rovněž ve Varech; co by se stalo s utopickou vizí J. A. Bati, kdyby nepřišla válka, jak režisér „současného filmu v dobových kulisách“ vnímá střet tradičního a moderního světa a jak se skrze téma hermafroditismu vyjadřuje k současným debatám o genderu?

● Prozaička Zuzana Kultánová popisuje osobní zkušenost pedagožky na učilišti v literární reportáži ze salonního cyklu České bolesti; jaké jsou děti na učňáku, jak je ovlivnilo domácí vzdělávání během covidu, proč se zbytečně podceňují a proč jsou pořád na okraji zájmu většinové společnosti?

Foto: Nikola Logosová

Nikola Logosová: Jaké jsou děti na učňáku? Upřímné a křehké, červen 2023, exkluzivně pro Salon

● Sloupek Petra Fischera inspirovaný víkendovými událostmi v Rusku; proč se každé nové století obvykle zkraje jeví jako vlna návratu starých frustrací století minulého, jak Putin zaspal důležitou lekci filosofie proč 20. století odejde teprve až s odchodem současného ruského prezidenta?

● Krátkou glosu Jakuba Šofara o nově vydané knize Carla Gustava Junga Psychologie nevědomých procesů

● Pozvánku na festival Knihovna na vlnách, jehož letošní ročník je věnovaný odkazu různých myšlenkových a uměleckých směrů včetně beatnictví, punku či existencialismu

Výběr článků

Načítám