Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Pavel Barša a Jan Géryk o tom, jak přežít naši civilizaci

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 8. června 2023

Článek

● To nejlepší ze salonní debaty na Světě knihy mezi politologem Pavlem Baršou a právním teoretikem Janem Gérykem; je pro zvládnutí klimatické a ekologické krize nutné opustit hodnoty buržoazní civilizace – a opouštějí společnosti své hodnoty postupným procesem, nebo je to věc revolučního momentu?

● Esej filosofky nových médií Dity Malečkové o strachu z rozvoje umělé inteligence; proč je situace ohledně AI v něčem radikálně nová, ale zároveň v něčem stále stejná, navazující na dosavadní běh dějin – a proč bychom se místo obav ze vzniku superinteligence měli zaměřit na kontrolu lidí, kteří ji vyvíjejí?

Foto: archiv Dity Malečkové

Ilustrace, kterou na základě textu Dity Malečkové navrhla umělá inteligence Midjourney.

● Sloupek Štefana Švece o různých druzích slepoty, jimiž trpíváme, a o prožitku prozření; jaké to je být slepý k módě, ke kubismu, k lyžování anebo k flirtování s opačným pohlavím – a jaké to je náhle prožít aha efekt?

● Krátké glosy o nově vydaných knihách; jsou to „otevřený dopis“ Josteina Gaardera Teď je to na nás, dadaistický román Richarda Huelsenbecka Doktor Billig v koncích, kniha rozhovorů pořízených Alešem Palánem a Annou Palánovou Mami, miluju, román Rachel Cusk Obrys a román Joachima B. Schmidta Kalmann

Výběr článků

Načítám