Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Hybridní režimy Latinské Ameriky, Boj o moc i pracovní migrace

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 15. června 2023

Článek

● Rozhovor s politologem Jaroslavem Bílkem o „hybridních režimech“ Latinské Ameriky; lze najít vztah mezi populismem latinskoamerickým a evropským, jakou roli v tamní politice hraje vliv USA, Ruska a Číny, jak se v politickém zastoupení zemí Latinské Ameriky projevuje „genderwashing“ – a proč autokracie ze světa jen tak nevymizí?

● Rozhovor s novinářkou Sašou Uhlovou nad její chystanou knihou Hrdinové kapitalistické práce v Evropě; jak autorka na vlastní kůži prozkoumávala pracovní migraci v západoevropských zemích, proč podle ní vždycky bude na světě dost lidí, kteří budou ochotní odjet do jiné země a tam se udřít k smrti – a proč je tak těžké vytvářet solidaritu a hájit svá práva?

Foto: Alarm

Ilustrace Jana Šrámka ke knize Hrdinové kapitalistické práce v Evropě

● Recenzi Kláry Vlasákové na seriál Boj o moc, jehož závěrečná řada se nedávno završila; v čem se seriálový boj potomků mediálního magnáta liší od Shakespearova Krále Leara a dalších klasických vyprávění, proč je důležité otevírat svá traumata – a proč dnes popkultura vnímá superbohaté lidi trochu jako řecké bohy sídlící na Olympu?

● Sloupek Štefana Švece o dětských bolestech a o tom, proč bychom si my dospělí neměli idealizovat dětský „bezstarostný“ svět, který je ve skutečnosti docela drsným místem – od strachu z eskalátorů v metru po nešťastné školní lásky

● Krátké glosy o dvou nových knihách: studii Marka Galeottiho Putinovy války a románu Petry Klabouchové U severní zdi

Výběr článků

Načítám