Hlavní obsah

Schovej.to. Sloupek Štefana Švece

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Ulož.to už si nestáhnu žádné Smolíkovy. Nejznámější stahovací server v Česku kvůli regulacím EU stopnul sdílení souborů. Mé pirátské oko, zakryté černou páskou, krvavě pláče.

Foto: repro uloz.to

Nová podoba Ulož.to

Článek

Nevšiml jsem si, že by na konec starého Uložta nějak reagovala Česká pirátská strana. Jako věkovitý muž si matně vzpomínám, že Piráti kdysi vstupovali do politiky s programem větší svobody sdílení. Od té doby, co jsou ve vládě, se proto svoboda sdílení logicky zhoršuje. Chápu, že pro stranu se čtyřmi poslanci a třemi ministry už hodnoty jejích voličů z dřevních dob nejsou důležité. Možná mají Piráti dokonce průzkumy, které říkají, co pálí většinového občana. Přebujelá autorskoprávní mafie to asi není. Zjevně to jsou korespondenční volby ze zahraničí. Na úrovni EU pirátští europoslanci ještě ze setrvačnosti zvedají ruce proti novým a novým regulacím internetu. Stejně by ale bylo namístě uvažovat o změně názvu na Koresponďáci.

Stopka sdílení na Uložtu není špatná zpráva proto, že by už nebylo kde stahovat nové hollywoodské filmy. Existuje nejmíň deset jiných serverů, kde je seženete taky. Uložto ale byla stará instituce, na níž šla najít spousta rarit, divnosouborů, dávno nedostupných nahrávek z televize a dalších archivních kousků, které rázem zmizely z dostupného prostoru. Přišli jsme o kus paměti. O muzeum historie, kterou už nikdy nikdo neuvidí.

MukařovskýGPT. Sloupek Štefana Švece

SALON

Prvotisky, tištěné knihy z prvních padesáti let po vynálezu knihtisku, jsou extrémně vzácné. Mnohé se prostě nedochovaly. Požáru Alexandrijské knihovny lituje lidstvo dodnes. Sami si ale necháme brát vlastní čerstvé dějiny v datech.

Internet je fyzicky nezpracovatelná galaxie informací, jejíž nepoužívané kusy přirozeně končí smazáním. Ne vždycky je to špatně. Od počátku sítě sítí už ale přes snahu služeb, jako je Wayback Machine či Webarchiv, zmizely terabajty lidské kultury, tvořené pionýry internetového věku a uchované jen v postupně vypínaných serverech. Stránky, jako byl Gawker, Lidé.cz, původní Pottermore, ale i hrůzy jako Rotten.com, už prostě nejsou. Kulturní weboví archeologové budoucnosti nás za to budou proklínat. Lidstvo přichází o část svého sebepochopení.

Reklama

Související články

MukařovskýGPT. Sloupek Štefana Švece

Chudáci strukturalisti. Rozumíte, celý život obětujete tomu, abyste přesvědčili svět, že v hodnocení uměleckého díla není autor důležitý. Píšete studie,...

Haikaři. Sloupek Štefana Švece

Česká haiku mi vždycky přišla podezřelá. Napsat tříveršovou básničku na 5-7-5 slabik je až příliš snadné na to, aby to nesvádělo hochštaplery. Japonskou...

Zapomeneme. Sloupek Štefana Švece

Julien Galisson, Cécile Misseová, Marion Jouanneauová – vzpomínáte si na ta jména? Nevzpomínáte. Patří třem ze 130 obětí útoku na pařížský klub Bataclan...

Výběr článků

Načítám