Hlavní obsah

Haikaři. Sloupek Štefana Švece

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká haiku mi vždycky přišla podezřelá. Napsat tříveršovou básničku na 5-7-5 slabik je až příliš snadné na to, aby to nesvádělo hochštaplery. Japonskou střídmostí se navíc snadno simuluje hloubka – tím, že věc nedořeknete, umožňujete čtenáři, aby si sám domyslel to, co mu bude připadat krásné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Článek

„Utnutá báseň / v mé duši vyvolala / zdání moudrosti.“

Český haikista/haikal/haikatel nepotřebuje znát staletí tradice jako jeho kolega v Japonsku. Nemusí pracovat s ustálenými symbolickými výrazy, sezonními slovy, která evokují roční období, ani s rafinovanou zvukomalbou. Stačí mu umět počítat slabiky, což se (v lepších případech) naučil v první třídě základky. S touto pokročilou dovedností pak může střílet haiku rychlostí třicet básní za hodinu.

„Psací nálada / rozezní klávesnici / jako kulomet.“

Nechci tím říct, že každý český haikař je hochštapler. Mnohé poctivé pokusy o zachycení okamžiku se jistě objevily i u nás. Problém je, že se dají špatně odlišit od kýčovitého haikumlýnku lidí, co tvrdí, jak je psát ve třech řádcích složité, protože si přitom musíte šlehnout satori.

„Čtu si tisící / popis prožité chvíle / zase o ničem.“

Česká haiku bývají natolik prázdná, že pro umělou inteligenci není žádný problém je solit v kvalitě nerozpoznatelné od těch lidských. Mnohdy je i lepší. Na zadání „Napiš haiku o podzimu v kanclu“ vyprodukuje ChatGPT verše typu „Listy za oknem / klávesnice šepotá / už je tu říjen“ nebo „Lampa na stole / z venku jde chlad podzimu / teplo v e-mailech“.

Keep smajlík. Sloupek Štefana Švece

SALON

Soudím, že české haiku by mělo mít náročnější ambici než dodržet slabičné schéma 5-7-5. Nemáme-li povinná sezonní slova, měli bychom tím spíš okouzlit čtenáře zvukomalbou, která využije možnosti češtiny a podtrhne obsah básně. Může jít o rýmy, aliterace, o opakování vhodných hlásek nebo slabik či o jakékoliv jiné figury.

Pravda, ledacos z toho zvládne umělá inteligence taky. Na zadání „Vytvoř haiku o těžkých strojích, které jedou po silnici, a využij při tom co nejčastěji hlásku R“ zvládne dodat verše jako „Rachot traktoru / ruší jen ranní ptáky / řetězy zvoní“ nebo „Rovná cesta vpřed / motor burácí skrz rez / karoserie“.

Rýmy AI zatím neumí, ale je to jen otázka času.

Možná se básnická práce brzy promění. Místo psaní bude vypadat jako vymýšlení originálního zadání pro psací automat. Ať už ale bude kdokoli skládat pět-sedm-pětky sám nebo se strojem, měl by mít náročnější cíle i měřítka, než jaká na česká haiku uplatňujeme dnes.

„Otvírám stránky / s povedenými haiku / srdce mi plesá.“

Reklama

Související články

Lizeum. Sloupek Štefana Švece

Udělat muzeum malířství je hračka. Prostě na zdi pověsíte obrazy. Muzeum hudby je o něco těžší, ale aspoň tam můžete vrznout nástroje. Trumpety se pěkně...

Keep smajlík. Sloupek Štefana Švece

Děti, ty naše malé turbo verze, nečtou. Můžeme se na ně proto čílit. Můžeme plakat nad úpadkem lidstva, které již více nepozná krás Raisova Pantáty Bezouška,...

Japonština neexistuje. Sloupek Štefana Švece

Přestal jsem v ten jazyk věřit. Podobně jako se historik Heribert Illig domnívá, že 7., 8. a 9. století evropského středověku nikdy nebylo a vymysleli si je...

Výběr článků

Načítám