Hlavní obsah

Rod draka odstartoval na HBO historickým prvenstvím

Dalo se to čekat: seriál Rod draka, který vychází ze stejného příběhu jako dnes už legendární Hra o trůny, odstartoval s historicky největší sledovaností nových seriálů a filmů uváděných na streamovací platformě HBO.

Foto: HBO

Ser Otto Hightower (Rhys Ifans) je králův pobočník, Viserysův nejvyšší rádce a zarytý politický soupeř prince Daemona.

Článek

První díl byl spuštěn v jedenadvaceti evropských zemích v pondělí 22. srpna ve tři hodiny ráno středoevropského času. Mnozí fanoušci si nastavili budík, někteří raději nešli spát vůbec, vrchol sledovanosti pak přišel večer. V USA přilákala premiéra 10 milionů diváků, a stala se tak rovněž naprostým vítězem v historii seriálů uváděných na HBO.

Rod draka je desetidílný seriál na motivy knihy Oheň a krev, kterou stejně jako Hru o trůny napsal americký spisovatel George R. R. Martin. Poutavá sága zavede diváky hluboko do neobyčejného světa Západozemí a prozkoumá rodinu Targaryenů – všemocných dračích jezdců, kteří jsou zdánlivě nepřemožitelnými vládci Sedmi království.

Děj se odehrává 200 let před událostmi seriálu Hra o trůny a vychází z úvodního svazku dvoudílných dějin rodu Targaryenů. Mapuje tuto dynastii během období nepokojů a nekonečných dohadů o nástupnictví.

„Targaryeni jsou v některých ohledech normální rodina, ale zároveň je to rodina velmi podivná – má draky!“ říká představitel prince Daemona Targaryena, herec Matt Smith.

Hádky o nástupnictví

Na začátku příběhu svolává umírající král Jaehaerys Targaryen velkou radu do Harrenhalu k hlasování vládnoucích rodin o jeho nástupci.

Protože Jaehaerys přežil oba své syny, nezbývá než vybrat mezi vnoučaty: dcerou jeho nejstaršího syna Rhaenys (Eva Bestová) a jejím mladším bratrancem Viserysem (Paddy Considine). A i když Rhaenys má větší nárok na nástupnictví, rada hlasuje pro Viseryse, protože Rhaenys je žena, a oni vždy hlasují pro muže.

„Targaryeni jsou ve chvíli volby na absolutním vrcholu svých sil, je to jako Řím na vrcholu impéria,“ říká výkonná producentka Jocelyn Diazová. „Mají jako jediní draky, což znamená, že mají palebnou sílu na to, aby ovládli Sedm království. Žádné skutečné vnější ohrožení není v dohledu. Mají pohádkové bohatství a vliv, užívají si opulentního života.“

Jenže ani král Viserys nemá mužského následníka, a tak se jeho nástupkyní stává princezna Rhaenyra. A právě fakt, že je to žena, nakonec dovede zemi až k válce, v níž budou obě strany nasazovat zbraně hromadného ničení – draky.

Od legendárního Aegona Dobyvatele, stvořitele Železného trůnu, se tedy přes generace Targaryenů bojujících o neblaze proslulý symbol dostaneme k občanské válce, která slavnou dynastii téměř zničí. A třeba konečně zjistíme, odkud pocházejí Daenerysina dračí vejce.

„To, že příběh se v mnoha ohledech týká svržení dávného patriarchátu, byl jeden z hlavních důvodů, který mě k projektu přitáhl, protože jde o téma, které je dnes velmi aktuální a důležité,“ říká představitelka Rhaenys Eva Bestová.

Natáčení během covidu

Hlavními tvůrci seriálu jsou scenárista a producent Ryan J. Condal a režisér Miguel Sapochnik, který se podílel i na scénáři. Oba přiznávají, že natočit a vyrobit Rod draka, jeden z nejočekávanějších televizních seriálů posledních let, byla obrovská výzva, zejména během pandemie, kdy probíhalo hlavní natáčení.

„Člověk tam musel být, aby si opravdu uvědomil, jaké to je,“ říká Condal. „Neustálý strach z toho, že bude odstaven kvůli covidu, neustálé testování. Ale naštěstí nikdo vážně neonemocněl a nějak jsme to, i díky fantastickému obsazení a štábu, zvládli.“

Rozsah výroby seriálu byl vskutku úctyhodný. Natáčelo se ve Velké Británii, Španělsku a Portugalsku, přičemž ve stejnou dobu pracovaly zároveň dva filmové štáby (nazvané příhodně Oheň a Krev). Točily se turnaje, bitvy s divokým pirátem zvaným Krmič krabů, draci letící bouřlivou oblohou. A to je jen zlomek toho, co diváci uvidí.

„Bylo to jako natočit pět celovečerních filmů od začátku do konce,“ říká architekt Jim Clay. „Nerozlišuji mezi prací pro televizi a pro kina, protože všichni přistupujeme k práci se stejnou zodpovědností, ať je to film pro velkou nebo malou obrazovku.“

Kostýmy z kůže i hedvábí

Kostýmní návrhářka Joanna Lynchová a její stopadesátičlenný tým sháněli materiál z celého světa (bavlnu, hedvábí, samet, kůži i šifón) na výrobu zhruba pěti tisíc kostýmů pro herecké obsazení i pro stovky komparzistů. A Lynchová úzce spolupracovala také se Simonem Brindlem, zbrojířem, který navrhoval a vyráběl z lehkého polyuretanu zbraně, které nosili vojáci královské gardy.

„Bylo to velkolepé, postavili celý hrad!“ vzpomíná Olivia Cookeová, která hraje dospělou dceru králova pobočníka Alicentu Hightowerovou. „Točili jsme v mnoha různých místnostech, na obrovských točitých schodištích, všechno bylo obdivuhodně propojené. Upřímně řečeno, připadalo mi, že tohle je práce na celý život.“

A Rhys Ifan, který hraje jejího otce Otto Hightowera, tvrdí, že pečlivá pozornost ke každému detailu, od Clayových scén až po pohádkové kostýmy a rekvizity, byla mimořádná.

„Pro mě jako herce je tahle věc prvořadá pro udržení a vytvoření postavy. Když máte na kostýmu prvky, které jsou nepostřehnutelné i pro fotoaparát, ale vy víte, že tam jsou, ovlivní to, jak stojíte a jak se pohybujete, jak tvoříte postavu.“

Jednotlivé díly Rodu draka budou mít premiéru každé pondělí až do 24. října.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kniha: Oheň a krev , Hra o trůny na DVD: 1. série, 2.série, 3. série, 4. série, 5. série, 6. série, 7. série, 8. série

Reklama

Související témata:
Rhys Ifans

Související články

Trailer láká na fantasy Rod draka

Společnost HBO potvrdila, že desetidílné drama Rod draka má premiéru 22. srpna na HBO a bude i na streamovací platformě HBO Max. Vydala také hlavní trailer.

Fantasy Rod draka má trailer

Rod draka, fantasy série z dílny HBO, nabízí trailer. Premiéra proběhne 22. srpna na HBO a zároveň na streamovací platformě HBO Max.

Výběr článků

Načítám