Hlavní obsah

RECENZE: V kůži hispánských uprchlíků na cestě za americkým snem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před chudobou a násilnými gangy utíkají ze zemí Střední Ameriky každoročně stovky tisíc lidí. Zoufalé snaze migrantů dostat se do vytoužených USA zneužívají zločinci v Mexiku, kde smrt hrozí na každém rohu. Salvadorský investigativní novinář Óscar Martínez se s nimi vydal na tuto krvavou odyseu, o níž referuje v literární reportáži Bestie.

Foto: Absynt

Obal knihy

Článek

Martínez titulem neodkazuje na přízvisko konkrétní osoby, jak by se mohlo zdát, ale na obávaný nákladní vlak, kterému se říká také Vlak mrtvých či Vlak neznámých osob. Ten svou výpravu zahajuje ve státě Chiapas na samotném jihu Mexika a míří k předměstí metropole Mexico City, kde se napojuje na síť jiných souprav směřujících až ke hranicím se Spojenými státy.

Na vrchu Bestie se rok co rok ocitne až půl milionu uprchlíků ze sousední Guatemaly, ale i vzdálenějšího Hondurasu a Salvadoru. Nejde o trampskou zábavu, ale o riskantní pokus co nejrychleji dosáhnout území Texasu, Nového Mexika, Arizony nebo Kalifornie. Bez větších následků přežijí, pokud se během jízdy fatálně nezraní, vyčerpáním neusnou a nespadnou či je nevyhmátnou mexičtí kriminalisté nebo únosci.

Autorův záběr nástrah, které na migranty číhají během několika týdnů rozhodujících o jejich příštím osudu, sahá mnohem dál. Nepřítelem může být kdokoli a nelze věřit absolutně nikomu. Domorodí Mexičané vědí, že jim vraždy, znásilnění a přepadávání vyhnanců projdou, jelikož oběti jsou postavené mimo zákon, nemají důvod se na místě činu déle zdržovat a lokální policie se bude spíš přiklánět k verzi pachatelů.

Neuralgickými vstupními body do USA jsou pak příhraniční města u neslavné zdi, jako jsou Tijuana nebo Ciudad Juárez. Novinář se tak ocitá poměrně blízko převaděčů a pašeráků a zahrnuje v této části zajímavé intermezzo – speciální exkurzi ocelovou bariérou očima pohraniční stráže, která vyvrací vzletné proklamace politiků typu exprezidenta Donalda Trumpa o její údajné nepropustnosti.

Prioritou je totiž zamezení obchodu kartelů, chytání migrantů zůstává až na druhém místě. Střežení zdi se významně zpřísnilo logicky po událostech 11. září 2001, ale i před sedmnácti lety, kdy vypukla stále trvající mexická drogová válka.

Přijde happy end?

Celá cesta připomíná deskovou hru o dosti děsivých políčkách. Jednotlivé kapitoly představují jeden zásadní krok kupředu k cíli, při kterém migrant vždycky něco ztratí: finanční prostředky, počestnost, důstojnost, v nejhorším případě život. Je to o ostražitosti a schopnosti adaptace, avšak hlavně o štěstěně. Popisy brutality jsou v některých pasážích natolik sugestivní, až je skoro nemožné ve čtení pokračovat bez oddechových pauz.

V závěru se nabízí epilog s příběhy více či méně úspěšných přeběhlíků, kterak si v novém domově počínají a jestli jejich traumatizující martyrium skončilo alespoň zčásti happy endem. To už se čtenář nedozví, ač by jistě mohl.

Pokud navíc není hojně obeznámený se středoamerickou geografií, bude mu nejspíš chybět přidružená mapka, díky níž by se lépe zorientoval a nemusel co chvíli otevírat internetové aplikace. Snadno se může ztratit i v množství citovaných respondentů, které by rovněž šlo výrazně zredukovat za účelem vyšší plynulosti jinak závažného textu.

Óscar Martínez, Bestie
Nakladatelství Absynt, 2023, překlad Michal Špína, 328 stran, 359 Kč
Hodnocení: 75 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: Bestie - Óscar Martínez

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám