Hlavní obsah

RECENZE: Sluhové říše jako postavy z červené knihovny

Právo, Štěpánka Zenklová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je po válce a někdejší idol nacistického Německa Klára Falkenbergová, dědička železáren, se pod novou identitou a s obarvenými vlasy snaží skrýt před spojeneckými úřady a najít způsob, jak dál žít. A jak se vnitřně vyrovnat s minulostí svou a své rodiny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obal knihy

Článek

Příběh Dědictví války americké autorky Aniky Scottové je smyšlený. Jak sama ale uvádí, vycházela z historických údajů a vyprávění pamětníků o tom, jak se německé industriální rodiny podílely na systému otrocké práce. A o tom, jak se po válce dokázaly vyrovnat s pocity viny, pokud ji cítily.

Železná Fräulein, jak se v knize Kláře v dobách třetí říše přezdívalo, byla dívka árijského vzhledu s rudou rtěnkou na rtech. Okupovala titulní stránky říšských časopisů a sekundovala svému otci ve vedení továrny. Pokud by se jednalo o skutečnou postavu, ze které se díky historickému bádání vyklube samaritánka pomáhající nuceně nasazeným, šlo by bezesporu o silný příběh na úrovni příběhu Oskara Schindlera. Jako bytost stvořená ve fantazii autorky je nejen těžko uvěřitelná, ale hlavně nedostatečně vyprofilovaná.

Není vůbec jasné, odkud by se v duši mladinké a nezkušené dívky z privilegované vrstvy vzaly soucit a empatie s trpícími zaměstnanci takových rozměrů, že by riskovala nejenom svou pověst, ale i život. Tím spíš, že v lůně své rodiny k ničemu takovému dojít nemohla. Stejně tak je stěží pochopitelný a nedostatečně odůvodněný kladný vztah příslušníka spojenecké armády pověřeného lovem nacistických zločinců k této dívce. Přičemž nejde ani o lásku, ani o sex.

Kniha je autorčiným debutem a je to znát. Nečiní jí problém vystavení děje ani jeho plynulost, pokusy o hlubší psychologickou analýzu jsou ale slabé.

Jako by vždy, když se přiblíží k reálnému uchopení míry provinění každého ze svých hrdinů, couvla a ve snaze ochránit je před možným odsouzením či nepochopením sáhne ke klišé na hranici červené knihovny.

Anika Scott: Dědictví války
Ikar, překlad: Dana Krejčová, 301 str., 357 Kč

Hodnocení 65 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám