Hlavní obsah

RECENZE: Píp. Píp. Cvak. Směna mezi rohlíky a uměním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý z nás je občas úplně sám, ztracený. I mezi lidmi, kteří nás milují… Toto je jedno z témat knihy Anny Beaty Háblové Směna. Hlavní hrdinku, kdysi nadějnou výtvarnici, poslala pracovat do supermarketu. Mezi ovoce, k rohlíkům, za kasu. Monotónnost ostře kontrastuje s tím, po čem dříve toužila.

Foto: Host

Obal knihy

Článek

„Jsou jako zrnka písku. Ty dny, které se střádají do jedné velké, sypké hromady. Nedá se na nich nic postavit, všechno, co se o ně opře, se pomalu propadá dovnitř,“ to jsou úvodní věty knihy, jež nikoho nenechají na pochybách, že ho nečeká lehké čtení.

Autorka vsadila na velmi pomalé plynutí času. Písmeno po písmenu, slovo za slovem, větu za větou představuje svět mladé Petry, jež pracuje jen proto, aby se uživila, ale také proto, aby zapomněla, že všechno mohlo být jinak. Mohlo, kdyby měla odvahu, sílu změnit události, které se na ni valí. Uprostřed ubíjející všednodennosti probleskuje minulost, kdy to ještě vypadalo, že by se mohla stát umělkyní.

Nadaná byla, školu studovala, jenže cosi se zadrhlo. Zjistila, že v sobě nemá to, co nezřídka stojí za úspěchem: touhu prosadit se za každou cenu. Sázka na vlastní cestu totiž k cíli vést, jak se Petra denně v supermarketu přesvědčuje, nemusí. Z beznaděje jí pomůže jeden okamžik, který ji vrátí do minulosti a změní směřování knihy až k bláznivé detektivce.

Autorce se použitými motivy, jazykovými prostředky, stavbou vět přesně podařilo vystihnout pocity příslušnice jedné generace. Té, která odmala slýchává, že každý může být tím, čím chce. Stačí se „trochu“ snažit. Srážka s realitou, bývá – jak se ví – tvrdá, až smrtící.

Pokud hledáte ponor do pocitů jiných, až melancholické čtení, pochopení „těch mladých“, tak zklamaní tím, že po Směně sáhnete, nebudete. O příběh samotný v ní až tak nejde. Přesto patří k dílům, o nichž budete přemýšlet ještě dlouhé týdny po přečtení poslední stránky. Otázky typu: kde jsou hranice samoty, za co vše si můžeme sami, jak se bránit životu, když ubývají síly…?, si klademe občas každý bez ohledu na věk.

Kniha vyniká i grafickou stránkou. Krásný obal, netradiční číslování stránek (vpravo nahoře ob stranu) podtrhuje téma románu, který – máte-li vlastní splíny – vám na konec dá naději, stejně jako hlavní hrdince, Petře.

Anna Beata Háblová: Směna
Nakladatelství: Host, 2022
Hodnocení: 75 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kniha: Směna - Anna Beata Háblová

Reklama

Související témata:
Anna Beata Háblová

Výběr článků

Načítám