Hlavní obsah

RECENZE: Michelle Obamová: Na skok v kuchyni bývalé první dámy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Michelle Obamovou netřeba dlouze představovat. Vystudovaná právnička se stala jako první Afroameričanka v historii paní Bílého domu a jednou z nejvlivnějších žen Spojených států. V knize Světlo v nás poodhaluje své niternější pohnutky a rámuje je do komplexního obrazu jejího života před a po svém působením v roli první dámy.

Foto: Argo

Obal knihy

Článek

S knihami známých osobností to bývá ošidné. Jsou buď nostalgicky laděné, noří se do líbivých vzpomínek, nebo naopak přecházejí do konfrontačního stylu, případě kážou sebestředná moudra. Kniha Michelle Obamové naštěstí není ani jeden případ. Ač aspiruje na seberozvojový titul, zbytečně se nepodbízí a snaží se o ucelenou mozaiku úspěchů i zaváhání bývalé první dámy.

Ta poodhaluje cestu k úspěchu z perspektivy černošské holky, která si musela zvyknout, že občas někam nezapadne a že Ameriku stále ovládají bílí a úspěšní muži. Právě pohled pod pokličku korektnosti a upřímný popis rasové otázky tvoří asi nejzajímavější linku. Lehce a s citem sahá čtenáři do svědomí a nutí se zamyslet nad zajetými stereotypy.

Zároveň titul nepostrádá onen všudypřítomný angloamerický optimismus, nezdolnou víru ve šťastné konce a přesvědčení, že jedině správné skutky a činy nás mohou dělat hodnotným člověkem.

Sílí dohady, že Obamová zkusí primárky

Amerika

Pokud se čtenář dokáže přenést přes ono „správňáctví“, dostane se k tomu, že ač Michelle Obamová může být holkou od vedle (někdy se tak i záměrně zobrazuje), je to především velmi moudrá, schopná a empatická žena. Její pohled na výchovu i vztahy je velmi racionální, nesobecký, zároveň i pokorný.

Skrze líčení nejrůznějších historek ze svého života velmi trefně dokládá, jak dokáže pracovat se svými myšlenkami, pocity, s vlastní sebehodnotou, sebedůvěrou, se svým egem. Je to velmi zajímavá exkurze. I inspirace.

Celkový dojem z knihy bohužel nabourává nedotažený překlad. Nad textem jsem se musela opakovaně zastavit a přemýšlet, co konkrétní větou či odstavcem chce skutečně autorka sdělit. Nemohla jsem se zbavit neodbytného pocitu, že některé výrazy znějí jako z automatického překladače.

Řada českých výrazů je nepřesných, pohromadě nedávají smysl, kdežto v angličtině na první dobrou pochopíte, co autorka chtěla sdělit.

Doporučuji si tedy knihu přečíst raději v originále.

Michelle Obamová: Světlo v nás
Vydání: 2022 (The Light We Carry), v české verzi Argo, 2023
Překlad: Michala Marková
Hodnocení: 65 procent (česká verze)

RECENZE: Princ Harry žaluje. A nebere si servítky

Kultura

RECENZE: Hartlovým Gazelám neuniknete

Kultura

Reklama

Související témata:
Kniha Světlo v nás

Výběr článků

Načítám