Hlavní obsah

RECENZE: Princ Harry žaluje. A nebere si servítky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomínky prince Harryho vycházejí česky pod názvem Náhradník. Po jejich přečtení může člověk získat pro „nezvedené princátko“ mnohem větší pochopení.

Foto: Práh

Obal knihy.

Článek

Objemný svazek obsahuje pár vynikajících pasáží včetně úvahových, ale také nápadně velebí dokonalou ženu Meghan a je předlouhým seznamem obvinění, která nemusí každého zajímat.

U Harryho je třeba pochopit, že prožil hodně traumat a celý život trpí komplexem méněcennosti, což v knize několikrát potvrzuje. Jeho rodina mu to rozhodně neulehčila.

„Willy byl Následník, já byl Náhradník,“ vzpomíná.

„Takhle o nás nemluvil jen tisk, tyhle přezdívky používal často i tatínek, maminka a dědeček. Dokonce i babička… povolali mě, abych vytvořil zálohu, zajišťoval rozptýlení, odvracel pozornost a v případě nutnosti poskytl náhradní díly. Třeba ledvinu,“ tvrdí bez obalu Harry.

Svému otci vytýká chladnost, ale současně chápe, že sám byl osamělý a v internátní škole se stal terčem šikany. Jeho starší bratr mu údajně také nikdy nepomáhal. Choval se spíše povýšeně a na škole mu dokonce řekl, že se k němu vůbec nemá hlásit.

Harry studoval poměrně neúspěšně a na internátu prožíval peklo. Opakovaně se mu vracela smrt matky, mnoho kamarádů neměl. Depresivní myšlenky zaháněl sportem. Později se rozhodl pro armádu, dostal se do Afghánistánu a řídil bojový vrtulník. Pasáže z války patří ostatně k tomu nejlepšímu, co napsal.

Zbytek knihy jsou vlastně jen stížnosti na nechápavé, chladné příbuzné, a hlavně na britský bulvár. Harry vyjmenovává myriády drobných lží a nespravedlností, kterých se na něm dopustil.

Nejde jen o vracející se motiv zesnulé Diany, také on přiznává psychické problémy a jeho manželku Meghan údajně paparazzi dohnali až na dno. Nakonec utíká do zahraničí a pálí všechny mosty. Po chvíli to vše ale začne být monotónní, navíc jde o problémy člověka, který se narodil se stříbrnou lžičkou v ústech.

Autor podává svůj příběh subjektivně, emotivně, ovšem se snahou porozumět ostatním. Nutno dodat, že jde o text poměrně elegantní, vykazuje snahu o uměleckou formu. Pokud to psal skutečně on, ví, jak se staví drama. Chvílemi jde spíše o román než o záznam faktů.

Výsledkem je poměrně čtivá, ale místy i únavná kniha, která rozhodně nemusela být tak dlouhá.

Princ Harry: Náhradník
Práh, přeložila Jitka Jeníková, 437 str., 450 Kč
Hodnocení 70 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: Náhradník - Princ Harry

Reklama

Související články

Nové knihy: Kawakamiová, Nesbø a princ Harry

Šikana a ponižování není jen problémem evropských dětí. Japonská autorka Mieko Kawakamiová to jasně demonstruje ve své knize Nebe. Urážkám a osobním útokům...

Výběr článků

Načítám