Hlavní obsah

RECENZE: Hakan Nesser nechává mizet spisovatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédský autor Hakan Nesser patří v žánru severské krimi k nejplodnějším. Pro každého spisovatele je to vlastnost, které si samozřejmě cení.

Foto: Profimedia.cz

Autor mrazivých thrillerů Hakan Nesser.

Článek

Pro tvorbu to ale být tak dobré nemusí, vždyť mnoho tvůrců už ztratilo glanc, když v touze vydávat svá díla v krátkých časových intervalech nedokázalo nalézt nová témata a připravilo jen knížky průměrné. To pak samozřejmě odradilo čtenáře.

Nesser už napsal více než třicet knih a pro své detektivní příběhy vymyslel dva hlavní hrdiny, inspektora Van Veeterena a inspektora Barbarottiho. Nový thriller Šachy pod sopkou zasadil do přitažlivého prostředí literárního světa a nabídl v něm vyšetřování záhadných zmizení spisovatelů, tentokrát pod taktovkou inspektora Gunnara Barbarottiho. Je to muž laskavý, aniž by byl nudný, přemýšlivý a někdy náležitě nevrlý. Dokáže být i dojemně šťastný a současně žalostně tesklivý, což je osvobozující i uvěřitelné. Jeho dialogy s Evou Beckmanovou, kolegyní a přítelkyní zároveň, patří k literárně nejsilnějším momentům knížky. A on sám má parametry literární postavy, se kterou se čtenář rád ztotožní.

Foto: Moba

Obal knihy

Thriller Šachy pod sopkou není moc napínavý ani drsný. Je tak nějak vlídný a Nesser si v něm i s chutí zavtipkoval. Píše v něm o spisovateli Franzi J. Lundem, jenž píše o spisovateli Johnu Leanderu Frenzénovi. Chvílemi dokonce tuhle literární legrácku postavil nad plynulost příběhu, to když dlouze citoval ze vznikajícího literárního díla Lundeho. S gustem nicméně nechává nahlížet do zákulisí knižního světa a mimo jiné reaguje na módu psaní knih pod pseudonymy.

Obecně nejsou Nesserovy thrillery moc vyrovnané. Některé se mu povedly více, jiné méně. Šachy pod sopkou patří k těm průměrným. Cesta k pointě v nich není dramatická ani košatá, spíše poklidná. Pozitivní je naopak celková lehkost, s jakou Nesser píše, také jeho schopnost nemotat se takříkajíc v kruhu a napsat čtivé dialogy.

Hakan Nesser: Šachy pod sopkou
Moba, překlad Jaroslav Bojanovský, 320 str., 369 Kč
Hodnocení 65 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kniha: Šachy pod sopkou - Hakan Nesser

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám