Hlavní obsah

RECENZE: Bezradný tanec kolem kupy násilí čili Řezník a střízlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Než Američanka Alaina Urquhartová napsala svůj první thriller, jenž vyšel v českém překladu pod názvem Řezník a střízlík, získala vzdělání v oborech trestní soudnictví, psychologie a biologie.

Foto: Kalibr

Obal knihy

Článek

Je též spolumoderátorkou pořadu Morbid: A True Crime Podcast, který je mezi příznivci detektivek oblíbený, a moderuje podcast Parcast Crime Countdown i hororový Scream! Nic z toho ale nezaručuje, že dovede napsat dobré žánrové dílo.

Řezník a střízlík je řemeslně nevyzrálý thriller, který se ze všeho nejvíc pokouší šokovat brutalitou. Je jí v něm dost, vrah si nazdařbůh honí oběti po svém pozemku a podle nálady se rozhoduje, jak dlouhý život jim ponechá i jak moc je bude bolet. Patoložka Wren Mullerová v něm supluje práci policie a snaží se přijít na to, kde vraha řečeného Řezník nachytá.

O moc víc toho v knize není. Má určité finále, ale děj k němu vedoucí postrádá rafinovanost i nápaditost. Hlavní postavy jsou vykresleny velmi černobíle, jako by měly jen jednu vlastnost a o nic dalšího u nich nešlo.

Že na tomto pozadí Urquhartová s chutí odhaluje své znalosti z patologie, je sice dobré zpestření, leč mnohem případné by bylo v díle, které je více uvěřitelné a smysluplné. Nejpřekvapivější je nakonec to, že si udělala prostor pro pokračování knihy, největší detektivkou pak hledání odpovědi na otázku, jak by chtěla s tak malým počtem literárního i žánrového střeliva navazovat na něco, co nedokázala rozvinout ani zdramatizovat.

To, že se ve vyprávění protagonisté střídají, mu moc nepomáhá. Oba hovoří podobným jazykem a vlastně i podobně uvažují. Tahle kniha připomíná na kupu naflákané bezuzdné násilí, kolem kterého autorka tančí poněkud bezradný tanec.

Alaina Urquhart: Řezník a střízlík
Kalibr, překlad Jan Balek, 309 Kč, 229 stran
Hodnocení: 30 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: Řezník a střízlík - Alaina Urquhart

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám