Hlavní obsah

Projekt Piana do škol pomáhá i letos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Piana do škol nadace Karel Komárek Family Foundation (KKFF) pokračuje i v letošním roce. Opět se vybírá na pianina a klavíry do základních uměleckých škol, které o ně zažádaly. V rámci projektu také proběhnou v sídle nadace na pražské Bořislavce každé poslední úterý v měsíci koncerty, na kterých vystoupí například kapela No Name, Emil Viklický Trio, Beata Hlavenková a HRTL a Karel Havlíček či Jaroslav Uhlíř.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na tiskové konferenci k projektu Piana na Bořislavce zahrály studentky ZUŠ Nymburk, která v rámci první akce získala nové piano.

Článek

Projekt vznikl v roce 2020, po cestě předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan.

„Jeho cesta vzbudila nevoli čínského režimu a strach čínských odběratelů, z nichž se jeden rozhodl zrušit zakázku 11 pianin a klavírů od společnosti Petrof. Tyto nástroje zůstaly v Čechách a zakladatelé nadace manželé Komárkovi se rozhodli, že nástroje koupí a věnují je českým školám,“ řekl v úterý na tiskové konferenci ředitel nadace Luboš Veselý.

Toto gesto podle něj vyvolalo v české společnosti ohromnou vlnu solidarity a podpory, a zároveň upozornilo na problematiku zastaralých nástrojů v uměleckých školách. „Dozvěděli jsme se, že průměrný věk pianin a klavírů je 49 let, ale setkali jsme se i s nástroji až z devatenáctého století,“ uvedl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel nadace KKFF Luboš Veselý

„Český systém uměleckého vzdělání je unikátní a projekt upozornil na fakt, že vybavení škol je dlouhodobě neřešené. Když jsme se letos v tomto projektu rozhodli pokračovat, chtěli jsme systém nastavit tak, aby co nejvíce vyhověl potřebám škol. Kontaktovali jsme Uměleckou radu základních uměleckých škol, radili jsme se s jejich zřizovateli a s ministerstvem školství. Ceny nástrojů rostou poměrně rychle a pro umělecké školy je velmi náročné na nástroje ušetřit. Cena pianina je 290 000 korun, klavír stojí více než milion korun,“ řekl.

Petrof a školy

Umělecké školy mají o projekt velký zájem, letos ve druhém kole sbírky se bude vybírat na 21 nástrojů, celková částka, kterou je třeba vybrat, je 10,3 milionů, z toho polovina půjde z nadace KKFF.

Finančně se bude podílet i firma Petrof a samotné školy. „U pianina tvoří příspěvek Petrofu 50 000 korun, škola vybírá 125 000, nadace dá dalších 125 000. U křídla je příspěvek Petrofu 100 tisíc, nadace přispěje půl milionem korun a půl milionu si musí najít škola,“ vysvětlil.

Po první výzvě dostalo nové vybavení 56 uměleckých škol. Do loni v říjnu vypsané nové grantové výzvy se přihlásilo 44 škol. Devatenáct z nich usiluje o křídlo a 25 o pianino značky Petrof. „Věříme, že u tohoto kola to nekončí,“ řekl Luboš Veselý.

Sbírka na piana do škol díky Komárkovým pokračuje

Domácí

Na piana do škol vybrali Komárkovi 10 milionů

Domácí

Reklama

Související články

Na piana do škol vybrali Komárkovi 10 milionů

Nové pianino či klavírní křídlo dostalo už 57 českých škol díky nadaci Karla a Štěpánky Komárkových. Těsně před koncem roku se povedlo splnit cíl sbírky...

Výběr článků

Načítám