Hlavní obsah

Kellnerova nadace loni rozdělila přes 90 milionů na podporu vzdělávání

Nadace The Kellner Family Foundation loni rozdělila dary ve výši 92 milionů korun, většina putovala na podporu vzdělávání dětí a mladých lidí ve státním i soukromém sektoru. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné v pondělí. Za 20 let od založení poskytla rodinná nadace již celkem 1,7 miliardy korun na podporu vzdělanosti v Česku.

Foto: Nadace The Kellner Family Foundation

Open Gate – soukromé osmileté gymnázium s ubytováním na studentských kolejích a základní škola v Babicích u Prahy. Kampus byl vybudován v roce 2005 za finanční účasti bývalé Nadace Educa, založili jej manželé Renáta a Petr Kellnerovi. (ilustrační snímek)

Článek

Hlavními příjemci podpory jsou veřejné základní školy zapojené do projektu Pomáháme školám k úspěchu, gymnazisté ze školy Open Gate a čeští studenti zahraničních univerzit.

Nadace The Kellner Family Foundation - čísla roku 2021:
92 mil. Kčcelková výše darů
40 mil. Kčpro veřejné ZŠ z projektu Pomáháme školám k úspěchu
34 mil. Kčstipendia studentům gymnázia Open Gate
7,9 mil. Kčgranty pro české studenty univerzit z projektu Univerzity
10,2 mil. Kčdary dalším institucím a jednotlivcům z oblasti vzdělávání, kultury, sportu nebo podpory zdraví

Na portálu Učebnice pro Ukrajinu si zájemci objednali za týden 180 tisíc výtisků

Věda a školy

Nadace chce reagovat i na aktuální události, jako je nyní například situace na Ukrajině. „Společně s kolegyněmi a kolegy z Nadace PPF jsme velmi rychle reagovali na nastalou situaci, vyčlenili jsme 100 milionů korun, které postupně rozdělujeme na to, aby se ukrajinské děti co nejlépe začlenily do českých škol a do naší společnosti. Celý tým se intenzivně snaží o zjemnění následků této války na příchozí neúplné ukrajinské rodiny,“ uvedla ve výroční zprávě nadace její zakladatelka a předsedkyně správní rady Renáta Kellnerová.

Dvacet let podpory vzdělanosti, stipendia a granty

Aktivitám na podporu vzdělanosti v ČR se rodina Kellnerova věnuje už 20 let. Během dvou dekád věnovaly Nadace The Kellner Family Foundation a její předchůdkyně Nadace Educa celkem 1,7 miliardy korun projektům v oblasti veřejného základního školství, středních i vysokých škol.

Vítězi Logické olympiády jsou Petr Beran, Otakar Vítek a Martin Dedek

Věda a školy

Na gymnáziu Open Gate v Babicích u Prahy studuje ve školním roce 2021/22 87 studentek a studentů díky sociálnímu stipendiu Nadace The Kellner Family Foundation. Od roku 2005, kdy byla škola založena, poskytla nadace 1745 ročních sociálních stipendií v celkové částce 730 milionů Kč.

„Umožnila tak studium na jednom z nejlépe hodnocených gymnázií v České republice už 371 studentům. Šanci vzdělávat se s finanční podporou nadace využilo 64 dětí a mladých lidí z dětských domovů, pěstounské péče či Klokánku,“ popsala mluvčí nadace Jitka Tkadlecová.

Prospěch z darů nadace získali loni zejména:

  • 87 studentek a studentů gymnázia Open Gate
  • 57 Čechů a Češek na zahraničních a českých univerzitách
  • 2944 pedagogů a jejich prostřednictvím 38 803 žáků ve 113 ZŠ

Co se týká projektu Pomáháme školám k úspěchu, tak po skokovém růstu zapojených škol se v roce 2021 ustálil jejich počet na 113 veřejných ZŠ. To podle zástupců nadace představuje 2944 učitelů a jejich prostřednictvím působení na vzdělávání 38 803 žáků. Těm všem nadace podle Tkadlecové v roce 2021 poskytla dar v hodnotě 40 milionů korun.

Od vzniku projektu v roce 2009 věnovala nadace na podporu smysluplné výuky, především v oblasti čtenářských a pisatelských dovedností, které jsou stavebním kamenem pro kritickou gramotnost, ve veřejných základních školách celkem 368 milionů.

Kellnerova nadace nabízí granty pro české studenty zahraničních univerzit

Věda a školy

V průběhu 12 let, kdy rozdělují rodinné nadace Kellnerových finanční granty mezi české studenty hlavně bakalářského studia na zahraničních univerzitách, obdarovaly 218 vysokoškoláků celkovou částkou 105 milionů Kč. V akademickém roce 2021/22 získalo finanční grant 57 univerzitních studentů. Nejvíc stipendistů, takřka 30 procent, získává mezinárodní zkušenosti v technických oborech a informatice, 25 procent studuje přírodní vědy.

Pro akademický rok 2022/23 se správní rada nadace rozhodla navýšit částku na finanční granty pro studenty VŠ na 15 milionů korun.

PPF vykázala loni čistý zisk 5,9 miliardy korun

Ekonomika

Po tragické události, při níž loni v březnu zahynul Petr Kellner, se novým členem správní rady nadace stal Radek Špíšek. Ředitel biotechnologické firmy Sotio Biotech ze skupiny PPF doplnil tříčlennou radu po boku její předsedkyně Renáty Kellnerové a členky Petry Dobešové.

Do aktivit nadace se z pozice členů dozorčí rady aktivně zapojili v červnu 2021 také potomci Petra Kellnera, Anna a Lara Kellnerovy spolu s Petrem Kellnerem jr.

Reklama

Výběr článků

Načítám