Hlavní obsah

Na piana do škol vybrali Komárkovi 10 milionů

Nové pianino či klavírní křídlo dostalo už 57 českých škol díky nadaci Karla a Štěpánky Komárkových. Těsně před koncem roku se povedlo splnit cíl sbírky a získat na projekt Piana do škol bezmála deset milionů korun.

Foto: archiv

Klára Gibišová ze ZUŠ Ilji Hurníka v Praze u piana pořízeného ze sbírky Komárkovy nadace

Článek

„Jsme nadšeni z toho, jak se k projektu postavili velcí i malí dárci. Je úžasné, že se povedlo vybrat celou sumu i v tak složitém roce, jako byl ten končící,“ řekl podnikatel Karel Komárek.

„Pro mne i manželku piana znamenala i osobní obohacení – projekt nám přivedl do cesty plno zajímavých lidí, kterých si vážíme,“ dodal druhý nejbohatší Čech.

Je úžasné, že se povedlo vybrat celou sumu i v tak složitém roce.
Karel Komárek

Sbírka navázala na loňské rozhodnutí Karel Komárek Family Foundation (KKFF) koupit jedenáct klavírů, které tehdy od českého výrobce Petrof odmítl převzít čínský odběratel.

Číňané nepřevzali piana od českého výrobce Petrof. Prý kvůli Vystrčilovi

Ekonomika

O klavíry požádalo celkem 152 škol. Členové odborné komise brali při výběru obdarovaných v úvahu například celkový rozpočet jednotlivých škol, kulturní zázemí a dostupnost hudebního vzdělání, průměrné stáří jejich nástrojů či počet studentů.

Foto: archiv

Štěpánka a Karel Komárkovi

„Hned na začátku jsme řekli, že nástroje by měly směřovat tam, kde se kromě zmíněných kritérií mohou frekventanti pochlubit úspěchy v hudebních soutěžích. Výběrová komise brala v potaz i lokalitu a její sociální kapitál, v níž konkrétní škola funguje, a snažili jsme se upřednostnit potřebnější regiony,“ popsal Luboš Veselý, ředitel KKFF.

Vyhověli dopisu desetiletého žáka

V některých případech hráli žáci na nástroje i přes 70 let staré, průměrné stáří bylo 49 let. „Pro potřeby výuky na školách je záhodno obnovit klavíry po deseti, maximálně po 15 letech, to samozřejmě za předpokladu pravidelné údržby,“ podotkl Jan Simon, odborný garant komise a intendant Akademie klasické hudby.

Poděkovat se patří všem, kteří projekt v průběhu těch 16 měsíců podpořili.
Štěpánka Komárková

Celkem 54 pianin a tři klavírní křídla zamířily do základních škol, ZUŠ a gymnázií do různých míst republiky. Z toho 56 škol vybrala podle výběrových kritérií komise a jedno pianino navíc byl speciální dar Štěpánky Komárkové škole ZUŠ Allegro ze Strmilova, když splnila přání z dopisu desetiletého žáka Alberta Nováka.

Piana od Petrofu po odmítnutí Čínou koupil miliardář Komárek

Ekonomika

Na sbírku přispělo celkem 1255 drobných i velkých dárců nejen z ČR, ale také například z Velké Británie nebo USA. Pět pianin věnoval výrobce Petrof a včetně pěti milionů korun za zmíněných jedenáct klavírů zakoupených KKFF překonala úhrnná částka za 57 nástrojů 15 milionů korun.

Čínou odmítnutá piana rozdala Nadace Komárkových do škol

Ekonomika

„Poděkovat se patří všem, kteří projekt Piana do škol v průběhu těch 16 měsíců podpořili, ať už to bylo drobným darem, nebo větším, dále dobrovolníkům a všem spolupracovníkům a mediálním partnerům,“ dodala Štěpánka Komárková.

Reklama

Související články

Komárkovi potěšili školy dalšími piany

I v době, kdy společnost trápí koronavirová krize, se díky velkým i malým dárcům daří sehnat peníze na zakoupení a zaslání pian světoznámé značky Petrof do...

Výběr článků

Načítám