Hlavní obsah

Sbírka na piana do škol díky Komárkovým pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dalších dvanáct škol má šanci získat pro své žáky nový klavír nebo pianino Petrof. Polovinou ceny nástroje přispěje rodinná nadace Karel Komárek Family Foundation (KKFF), která na to vyčlenila částku 2,5 milionu korun. Příspěvkem pomůže i samotný výrobce Petrof.

Foto: KKFF, Právo

Klavír Petrof z minulé sbírky Piana do škol získala i ZUŠ Třebíč

Článek

„Upřímně se těším, až budeme špičkové nástroje dalším školám předávat,“ prohlásil ředitel Nadace KKFF Luboš Veselý.

Sbírka je pokračováním úspěšného projektu Piana do škol, který pomohl už zhruba sedmi tisícům žáků z pěti desítek základních uměleckých škol napříč Českem. Nově chtějí manželé Karel a Štěpánka Komárkovi ve spolupráci s Petrofem rozdělit mezi umělecké školy deset pianin Petrof typu P 125 M1, každé z nich v hodnotě 299 tisíc korun, a dva prvotřídní klavíry Petrof Breeze za 1,1 milionu korun.

Petrof ztrojnásobil zisk na 34 milionů korun

Ekonomika

Podmínkou je, aby se školám podařilo získat druhou polovinu částky v doprovodné veřejné sbírce. Společnost Petrof jim přispěje 50 tisíci korun z ceny piana, v případě klavírů pak 100 tisíci Kč.

Sbírka začne v listopadu na webu pianadoskol.cz. Ředitelé škol se už mohou s žádostí o nadační příspěvek hlásit, čas na to mají do konce října. „Usilujeme o to, aby organizace, do nichž směrujeme příspěvky, měly potenciál aktivizovat pro své účely širokou veřejnost, komunity a blízké okolí. Počítáme nadále s tím, že školy v úsilí vybírat peníze maximálně podpoříme,“ poznamenal ředitel nadace KKFF Veselý.

Začalo to s čínským odmítnutím

Tucet škol z přihlášených zájemců vybere odborná komise nadace, složená z členů Umělecké rady Základních uměleckých škol ČR. Zohledňovat budou jak potřeby škol z hlediska stáří jejich dosavadních nástrojů, tak také jejich rozpočty, počty žáků a učitelů, ale i úspěchy a veřejné aktivity, jako jsou koncerty.

Snahy Komárkových ocenil předseda Umělecké rady ZUŠ Bohuslav Lédl. „Podporu soukromé nadace v zájmu lepšího vybavení základních uměleckých škol považuji nejen v těchto časech za mimořádný skutek. V technicky zaměřené době je potřeba smysluplně pečovat o oblast umění,“ řekl.

Na piana do škol vybrali Komárkovi 10 milionů

Domácí

První nástroje, tehdy osm pia­nin a tři klavíry, zakoupila nadace Komárkových v září 2020 v reakci na to, že je po návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wanu odmítl čínský klient.

Do konce loňského roku se ve sbírce na piana do škol povedlo vybrat téměř 10 milionů korun. Průměrné stáří nástrojů na vybraných školách bylo 49 let, někde dosluhovaly dokonce i stoleté klavíry.

Reklama

Výběr článků

Načítám