Hlavní obsah

Pět let práce se vyplatilo. Restaurátoři fresek v domažlickém kostele mají památkářského Oscara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Na obnově fresek v domažlickém kostele strávili tisíce hodin. Vyplatilo se. Restaurátoři Jiří Suchan a David Hrabálek teď za výborně odvedenou práci získali památkářského Oscara.

Foto: ČT

Zleva domažlický farář Mirosław Gierga s restaurátory Davidem Hrabálkem a Jiřím Suchanem

Článek

V chodské metropoli strávili dlouhých pět a půl roku. „Nebývá zvykem, že dostaneme tolik času,“ pochvaloval si Suchan. Spolu s kolegou a dalšími dvěma pomocníky vraceli krásu barokním nástěnným malbám od Františka Julia Luxe. „Ty byly překryté dvěma vrstvami, které jsme museli odstranit,“ uvedl.

Postupovali velmi opatrně, aby nepoškodili původní výzdobu. Jde celkem o sedm rozsáhlých fresek znázorňujících život Panny Marie, které je chrám zasvěcený. Na vybranou plochu dali tenký japonský papír a namočili ho. Pak aplikovali speciální zábal a nechali asi dvacet minut působit. Následně ho sejmuli a obmývali místo vodou, aby se přemalby dostaly pryč.

Foto: archiv farnosti

Zrestaurované fresky v domažlickém kostele Narození Panny Marie

V některých případech bylo nutné fresky zafixovat, pak přišly na řadu retuše. „Naštěstí nebyly výjevy tak poškozené. Když chyběla větší část, došlo na rekonstrukci,“ řekl Suchan.

Na restaurátory ale čekala i překvapení. „Třeba postava zobrazující Ameriku má až groteskně přemalovaný obličej. Zásadně se liší od originálu z osmnáctého století,“ porovnal.

Doplnil, že mu připomíná nevydařenou práci španělské věřící, která udělala z Ježíše chlupatou opici. „Postavu Ameriky jsem si vyfotil. Když se chci pobavit, podívám se na ni,“ přiznal.

Foto: archiv Jiřího Suchana

Postava Ameriky před restaurováním (vlevo) a po něm.

Teď už mají všechny figury v domažlickém chrámu zase originální podobu. Výsledku si všimla odborná porota z Národního památkového ústavu. Suchanovi i Hrabálkovi udělila cenu Patrimonium pro futuro, a to v kategorii restaurování památky. „Samozřejmě nás to těší. Nicméně doufám, že to bylo naposledy,“ vtipkoval Suchan.

Narážel na fakt, že loni zabodoval ve stejné soutěži, ale za objev roku. Společně totiž našli renesanční malbu v kostele v Úlicích na severním Plzeňsku. „Už by měl dostat šanci zase někdo jiný,“ smál se.

Letošní ocenění je podle Suchana uznáním také pro domažlickou farnost a památkáře, kteří se na obnově chrámu podíleli. „Cítil jsem velkou podporu místních,“ uzavřel. Radost neskrýval ani tamější kněz Mirosław Gierga. „Bylo mi skutečně ctí sledovat restaurátory při práci, kterou konali s neobvyklou pečlivostí. Za výsledek jsem nesmírně vděčný,“ zdůraznil domažlický farář.

Muž zachránil dvě děti, pod nimiž se probořil led. Teď získal ocenění

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám