Hlavní obsah

Nové knihy: Rourkeová, Drahonínský a Foglar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člověk by se neměl vzdávat. Právě o tom vypráví ve své knize šestinásobný paralympijský medailista David Drahonínský. Vůli nevzdat se podporoval ve svých dílech i spisovatel Jaroslav Foglar. Výbor z jeho deníků najdeme také v nabídce tohoto týdne. Kromě toho v ní objevíme třeba příběh dívky, která byla posedlá svým idolem, zpěvákem Davidem Bowiem, publikaci zaměřenou na tajemství druhé světové války či fantasy román s tematikou upírů.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

David Drahonínský, Veronika Macková: Jsem zlatý kripl

Kniha je osobní zpovědí šestinásobného paralympijského medailisty Davida Drahonínského, který žil do 16 let jako každý jiný kluk. V roce 1999 však pod vlivem náměsíčnosti vypadl z balkonu a vážně si poranil páteř, slezinu a játra. Po několika měsících strávených v nemocnici a kladrubském rehabilitačním ústavu skončil na invalidním vozíku. Navzdory nelehké životní situaci se dokázal odrazit ode dna, vystudovat vysokou školu a stát se špičkovým lukostřelcem, který má na kontě několik medailí, včetně šesti z paralympijských her (dvě zlaté, tři stříbrné, jedna bronzová), a dva světové rekordy.

Brána, 200 stran, 359 Kč

Foto: Brána

Obal knihy

Benjamin Stevenson: Každý z mé rodiny někoho zabil

Každý z mé rodiny někoho zabil. Někteří z nás, ti, kteří dosáhli výrazných úspěchů, zabili dokonce vícekrát. Nechci to dramatizovat, ale je to tak.

Někteří z nás jsou dobří, jiní špatní a někteří prostě jen nešťastní. Já jsem Ernest Cunningham. Říkejte mi Ern nebo Ernie. Přál bych si, abych zabil toho, kdo rozhodl, že naše rodinné setkání by se mělo konat v lyžařském středisku, ale je to trochu složitější.

Kalibr, 368 stran, 459 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Andrea Rourkeová: Když umřel Bowie

Lenka Kastnerová je chycená v bludném kruhu špatných rozhodnutí. Monotónní existenci, sestávající z prodeje nevýhodného internetového připojení ve středně velkém call-centru během dne a přílišného pití v noci, naruší až smrt jejího idolu Davida Bowieho. Rozhodne se svůj dětský idol provést posmrtným životem za pomoci Tibetské knihy mrtvých. Když skončí na záchytce, nabídne jí její otec, že za ni naposledy urovná dluhy, které nasekala. Pokud ovšem ona odjede na takzvaný vysokovibrační tábor a pokusí se tam dát do pořádku.

Listen, 2562 stran, 329 Kč

Foto: Listen

Obal knihy

Dalibor Boubín: Vlastní zákon

Možná je znáte i vy – arogantní parchanty, maskované psychopaty, lidi vyžívající se v utrpení druhých. Myslí si, že jsou v bezpečí. Že o nich nikdo neví, že zákony jsou bezzubé a přinejhorším si koupí beztrestnost. Od toho přece mají známé a peníze! Jenže netuší, že někdy nejsou tím největším predátorem oni a že za peníze si naopak občas můžete koupit spravedlnost i vy, jejich oběti. Brutální, rychlou a nečekanou.

Laser, 256 stran, 299 Kč

Foto: Laser

Obal knihy

Martin Brabec: Zapomenuté osudy, zločiny a tajemství 2. světové války

Pozapomenuté osudy, nedořešené zločiny i tajemství, která stále čekají na svá odhalení. Publicista Martin Brabec s pomocí zkušených historiků, badatelů a pamětníků pátrá v archivních dokumentech, dohledává dávná i současná svědectví a rekonstruuje příběhy spojené s Čechy a druhou světovou válkou.

Připomíná například megalomanské plány na přestavbu Prahy na nacistické město budoucnosti, líčí dramatické osudy slavného generála Ludvíka Krejčího či loutkáře Josefa Skupy, jehož hry se Spejblem a Hurvínkem byly pod drobnohledem zpravodajské služby.

Universum, 288 stran, 399 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Zara M. P. Coleová: Poslední noc

Julie, princezna Kaspenská, byla vychována k nenávisti k upírům, kteří podle slov jejího otce sužují tamější kraj. Ale je tomu opravdu tak? Při Jízdě cti, rituálním honu, jenž je součástí jejího zasvěcení, se střetne s jedním z upírů. Nezabije jej, ale ani on ji. Naopak se od něj dozvídá zcela odlišnou verzi historie, než která jí byla vštěpována, a v hlavě jí roste akorát zmatek.

Nečekané události obrátí Julii život naruby a už není cesty zpět. Bitva začíná. Bude věřit otci, nebo Gabrielovi, vůdci upířího klanu?

Pointa, 312 stran, 399 Kč

Foto: Pointa

Obal knihy

Tereza Marková: Pomíjivost

Lara je sedmnáctiletá populární dívka, která má na první pohled vše. Žije v luxusním domě bohatých rodičů, má spoustu kamarádů a přítele Reného, který je idolem mnoha dívek. Její nejlepší kamarádka, čerstvá osmnáctka Lily, žije tak trochu v jejím stínu. Ale právě tam je jí nejlépe. Je pro ni ochotná udělat vše. Třeba společně předstírat Lařinu smrt.

Pointa, 120 stran, 279 Kč

Foto: Pointa

Obal knihy

Lydia Milletová: Tehdy jsme žili v letní zemi

Skupina dětí a teenagerů tráví nedobrovolně prázdniny se svými rodinami v rozlehlém domě u jezera. Zatímco rodiče ubíjejí dny v alkoholovém a sexuálním opojení, děti a dospívající si uvědomují narůstající frustraci. Když oblast zasáhne ničivá bouře a celý svět se ocitne na prahu klimatického kolapsu, rozhodnou se utéct a vyhledat útočiště v divoké apokalyptické krajině. Výjevy za zdmi letního sídla s děsivou přesností připomínají scény z dětské obrázkové Bible a generační spor získává nový rozměr: na jedné jeho straně jsou dospělí, kteří pádu starého světa nečinně přihlížejí, na druhé potom ti, kteří v nové skutečnosti budou muset žít.

Vyšehrad, 200 stran, 349 Kč

Foto: Vyšehrad

Obal knihy

Jan Štifter: Café Groll

Próza úspěšného autora se tak jako většina jeho knih odehrává v Českých Budějovicích, tentokráte v roce 1920, kdy mladý lékař dostane za úkol lékařský dohled nad lehkými dívkami a seznamuje se s jejich životy. Naváže vztah s jednou z nich, krásnou Annou Václavíkovou z vyhlášeného podniku Café Groll v Kasárenské ulici. Jako vždy u Jana Štiftera, jeho prózy přecházejí mezi různými časovými obdobími, udržují si atmosféru napětí i tajemna a současně podávají dojemné lidské příběhy.

Vyšehrad, 160 stran, 299 Kč

Foto: Vyšehrad

Obal knihy

Jaroslav Foglar: Celý den drobně prší - Výbor z deníků 1920-1937

Skautská nadace Jaroslava Foglara připravila spolu s nakladatelstvím Albatros výbor z Foglarových deníků z let 1920-1937 s názvem Celý den drobně prší. Publikace představuje jedinečnou možnost nahlédnout do autorova života a poznat ho tak, jak ho z žádného životopisu či z jeho vlastních knih dosud čtenáři neznají. Vedle jedinečného vhledu do Foglarovy každodennosti, jak ji prožíval a zachycoval v deníku, přináší svazek také unikátní obrazový materiál: množství fotografií, dobové plakáty a úryvky z kronik a časopisů, do nichž spisovatel přispíval. V následujících šesti letech by měly vyjít ještě tři svazky deníků z let 1938-1948, pokrývající Foglarovo nejvíce tvůrčí období.

Albatros, 584 stran, 599 Kč

Foto: Albatros

Obal knihy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám