Hlavní obsah

Nové knihy: Polman, Fidler a Kingstonová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silné příběhy výrazných osobností pohybujících se mezi dobrem a zlem, to by mohl být společný jmenovatel pro knihy v nabídce aktuálního týdne. Jedna publikace vypráví osudy mladé odbojářky, která se postavila komunistické totalitě. I v biografii armádního generála Ludvíka Svobody narazíme na odkazy na totalitní systémy. Kdežto v hlavě sériového vraha od Zelené řeky už zlo vládne naplno. Na uklidnění najdeme v nabídce třeba knihu Kouzlo kávových zrnek, popisující historii a vznik nejoblíbenějšího nápoje na světě.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Daniel Polman: Holka statečná

Neuvěřitelný příběh statečné ženy Blanky Čílové (95 let), která se v mládí zapojila do protikomunistického odboje, je založený na autentických rozhovorech a archivních materiálech.

S manželem Zdeňkem patřila k novopacké odbojové skupině. Roku 1949 byla celá skupina zatčena, manžel uvězněn a Blanka se stává samoživitelkou. Zdeňka po propuštění sužovaly vleklé zdravotní problémy a Blanka se o něj starala až do roku 1969, kdy zemřel na rakovinu jícnu způsobenou ozářením v uranových dolech.

Universum, 288 stran, 429 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Jiří Fidler: Symbol Ludvík Svoboda

Osobnost armádního generála Ludvíka Svobody (1895–1979), sedmého československého prezidenta, není třeba starší a střední generaci představovat. Ovšem i většina příslušníků generací mladších má o existenci této osobnosti určité povědomí.

Biografie sepsaná historikem Jiřím Fidlerem, se snaží se schematismy vypořádat důrazem na podrobný životopis, zařazený do proměnlivých kontextů událostí. Svobodův osobní život byl z tohoto hlediska velmi pestrý a plný zvratů, zatížený tragédiemi včetně ztráty jediného syna, ale jinak naplněný úspěchy vojáka, podílejícího se na vzniku a později obnovení československého státu, úspěchy i nezdary politika, snažícího se původního ducha tohoto státu aspoň zčásti udržet.

Universum, 448 stran, 599 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Kai Bird a Martin Sherwin: Oppenheimer-Americký Prométheus

Geniální fyzik J. Robert Oppenheimer, jeden z nejvěhlasnějších vědců 20. století, stál v době druhé světové války v čele úsilí o sestrojení atomové bomby pro svou vlast – takzvaného projektu Manhattan. Později ovšem musel čelit morálním důsledkům vědeckého pokroku, k němuž zásadním způsobem sám přispěl. Součástí publikace je i rozsáhlá fotografická příloha.

Universum, 600 stran + 32 stran obrazové přílohy, 999 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Neal Shusterman: Kosení

Příběhů, jež by se daly o cechu smrtek vyprávět, je bezpočet. Od doby, kdy se Nimbus ujal péče o lidstvo, do chvíle, kdy se smrtka Goddard pokusila obrátit systém naruby, uběhly stovky let. Lidé žili dlouho ve světě bez hladu, nemocí a smrti, v němž jako živé nástroje regulace počtu obyvatel sloužily smrtky.

Neal Shusterman se ve spolupráci s Davidem Yoonem, Jarrodem Shustermanem, Sofií Lapuenteovou, Michaelem H. Paynem, Michelle Knowldenovou a Joelle Shustermanovou vrací do období, v němž se celá trilogie Smrtka odehrává. Objevte tajemství a minulost postav, jejichž osudy jste sledovali v trilogii, a poznejte nové hrdiny, nové nepřátele a několik postav mezi tím.

Yoli, 368 stran, 429 Kč

Foto: Yoli

Obal knihy

Sacha Naspini: Nives, co to povídáš?

Čerstvě ovdovělá toskánská farmářka Nives trpí vysilující samotou a nespavostí, dokud si do domu nepřivede jako společnici slepici Giacominu. Ženě se uleví, dokonce si připadá šťastnější než po boku zesnulého Antea. „Obětovala jsem život chlapovi, kterýho mohlo zastoupit kuře,“ říká si ohromeně, zatímco Giacomina hřaduje na křesle, kde ještě zůstává otisk Anteova těla. Je legrační ji tam tak vidět, s vytřeštěnýma očima před televizní soutěží nebo plkáním politiků, kteří se cupují.

Prostor, 160 stran, 297 Kč

Foto: Prostor

Obal knihy

Lani Kingstonová: Kouzlo kávových zrnek

Šálek kávy je nejoblíbenějším nápojem na světě. Lidé si jich každý den připraví a vychutnají víc než dvě a čtvrt miliardy. Tento věrný společník a zdroj každodenní energie dal vzniknout celé kávové kultuře i prudce rostoucímu průmyslovému odvětví. Jeho nesporným přínosem je dávka kofeinu, avšak bohatá a rozmanitá historie tohoto milovaného horkého nápoje sahá hlouběji než na dno šálku. Kniha zavede čtenáře do Etiopie, Guatemaly, Vietnamu a řady dalších zemí a seznámí je s nespočtem způsobů, jakými se káva produkuje, obchoduje a vychutnává.

Práh, 264 stran, 970 Kč

Foto: Práh

Obal knihy

Ann Rule: Zabiják od zelené řeky

V roce 1982 byla nedaleko břehu washingtonské Zelené řeky nalezena mrtvola mladé dívky. Detektivové později zjistili, že tělo patřilo Wendy Coffieldové, prostitutce, jejímž rajónem byla nedaleká dálnice. V tu chvíli ještě neměl nikdo ani tušení, že se krutou smrtí šestnáctileté dívky roztáčí nekonečná série vražd, které budou děsit okolí Seattlu.

Gary Ridgway vykonával svou „kariéru“ stroje na zabíjení dvacet let. Jeho děsivá schopnost vylákat své oběti na smrt a ukrýt jejich těla ho činila mnohem nebezpečnějším než kteréhokoli jiného sériového vraha. Mrazivý pohled na nejtemnější stránky lidské povahy je jedna z nejdůležitějších a nejosobnějších knih Ann Rule.

Jota, 557 stran, 498 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Marta V.: Noci mojí smrti

Co se honí člověku hlavou v posledních minutách jeho života? Jak se cítí těžce nemocný na pokraji smrti? Jaké pocity má pacient, kterému lékař doporučí domluvit si pohřeb na příští týden? Co se děje ve vaší dceři, ve vašem rodiči, v partnerovi, babičce nebo kamarádovi, když kvůli vysílení nemůže ani myslet? Když vzdá boj o svůj život? Navzdory těžkému tématu je kniha plná radosti a naděje. A ukazuje nejen to, jak se každý může ze „svého“ dna dostat, pokud už tam míří. Ale hlavně jak se ošklivé zkušenosti vyhnout. Ne každý si musí projít peklem, aby pochopil…

Klika, 216 stran, 508 Kč

Foto: Klika

Obal knihy

Andrea Sedláčková: Toyen

Autorka skládala příběh Toyen z fragmentů reality, které nacházela v matrikách, archivech a badatelnách, českých i francouzských. Studnicí informací se jí staly policejní fondy prvorepublikové i z doby komunistické a bankovní archivy. Opřela se také o dosud existující uměleckohistorickou literaturu, přečetla tisíce stránek memoárové literatury a autobiografických románů, prošla stovky stran zežloutlé privátní a úřední korespondence, našla zapomenuté novinové rozhovory a články. Dostalo se jí privilegia nahlédnout do několika nikdy nezveřejněných osobních deníků a vzpomínek vrstevníků Toyen a měla to štěstí potkat malířčiny přátele či jejich potomky, kteří se s ní podělili o své vzpomínky a osobní archivy.

Prostor, 576 stran, 1228 Kč

Foto: Prostor

Obal knihy

Tomáš Loužný: Skutečné problémy

Jednání zastupitelstva jedné bezvýznamné vsi, která se rozhodla, že půjde příkladem celému světu, mohou skončit opravdu nečekaně. Přesvědčí se o tom posluchači nového audioseriálu Skutečné problémy. Otevírá zásadní témata, jakými jsou nedostatek vody, eroze půdy nebo energetická soběstačnost. Je ale především o lidech, a v tomto případě o jejich odlišném postoji a přístupu.

Všechny role v novém audioseriálu obsadili zkušení a známí herci. V osobité režii Natálie Deákové se vedle Jana Vondráčka představí Zuzana Kronerová, Marek Daniel, Luboš Veselý, Eliška Zbranková, Ondřej Rychlý a další.

Audioteka, Stopáž: 2 hod 1 minuta, 299 Kč

Foto: Audioteka

Obal audioknihy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám