Hlavní obsah

Nové knihy: Midwoodová, Giraud a Palán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska je nevyzpytatelná a zjevuje se i na místech, kde by ji nikdo nečekal. Třeba v osvětimském koncentračním táboře mezi dozorcem a vězenkyní, tak jak je tomu v románu Dívka v pruhovaných šatech. Další kniha, Žít rychle, je zase intimní zpovědí francouzské autorky, kterou inspirovala hudba Lou Reeda. Kromě těchto publikací obsahuje nabídka knižní rozhovor Aleše Palána s ikonou trampů a skautů Miloslavem Nevrlým alias Náčelníkem či životopis moderního vizionáře Elona Muska.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Brigitte Giraud: Žít rychle

Román Žít rychle vznikl z šoku i posedlosti jeho francouzské autorky Brigitte Giraud. Její intimní zpověď zasáhla nejen čtenáře, ale ocenila ji i porota, když její dílo, vzešlé z bolesti, odměnila nejprestižnějším literárním oceněním ve Francii, cenou Prix Goncourt. Knihu s názvem inspirovaným písní Lou Reeda provází rocková hudba devadesátek, ale také barvitá atmosféra končícího 20. století, kdy lidé, tak jako dnes, po svém způsobu hledali cesty ke štěstí. A z neštěstí.

Odeon v edici Světová knihovna, 160 stran, 329 Kč

Foto: Odeon v edici Světová knihovna

Obal knihy

Kateřina Rudčenková: Tchyně nemá jazyk

Jakkoli se v povídkách Kateřiny Rudčenkové mění místo, prostředí a čas, jejich hrdinky jsou pokaždé variantou jí samotné. Jejich komplikované a neuspokojivé vztahy s muži střídají cesty po světě – Istanbul, Matterhorn, Provence, ale především cesty do vlastního nitra skrze rozšířené stavy vědomí, při pobytu ve tmě či na psychedelickém tripu.

Odeon, 152 stran, 299 Kč

Foto: Odeon

Obal knihy

Jan Svěrák: Světakrásy

„Tahle knížka je osobní. Obsahuje vzpomínky, sny a postřehy, které jsem měl potřebu zaznamenat, aniž bych tušil, že mají něco společného. Některé jsou veselé, jiné spíš dojemné až zádumčivé. Přesto mají něco společného. Natolik mě zasáhly, že jsem pod jejich vlivem měnil kurz svého dalšího směřování. Jako když kapitán lodi dostane nové souřadnice a pootočí kormidlem. Mohl by to být můj cestopis, pokud přijmete, že cestovat se dá nejen po Zemi, ale také v sobě, ve světě vnitřním,“ říká autor.

Ikar, 160 stran, 399 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Daniela Fischerová: Fialky, tajemství a jiné povídky

Tajné milenky i utajené děti, výstřední géniové, tragické omyly, vražedné fantazie, nejpodivnější podoby lásky a nečekané okamžiky, které nás navždy promění… Bezmála padesát povídek zkušené autorky.

Daniela Fischerová dospěla ve svých textech k obdivuhodné úspornosti a na nejmenší ploše vypráví o neobyčejných osudech svých postav, často i o svém vlastním.

Listen, 152 stran,299 Kč

Foto: Listen

Obal knihy

Ellie Midwoodová: Dívka v pruhovaných šatech

Německo, rok 1947. Před soud je předvolán bývalý osvětimský dozorce Franz Dahler. Ten si s sebou bere nečekaného svědka – bývalou vězeňkyni Helenu, která je v současnosti jeho manželkou. Ve chvíli, kdy dozorcovo jméno poznává jiný muž, Andrej Novák, který byl také vězněn v Osvětimi a který se po válce stal „lovcem nacistů na plný úvazek“, žádá, aby byl Dahlerův případ důkladně prošetřen. Tvrdí totiž, že tento bývalý příslušník SS Helenu v táboře zneužíval a jinak se nechová ani teď, když ji přivádí s sebou do soudní místnosti.

Jota, 366 stran, 398 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Walter Isaacson: Elon Musk

Autor Steva Jobse a dalších úspěšných životopisů přináší nesmírně důvěrný příběh nejkontroverznějšího a nejpozoruhodnějšího inovátora současnosti, vizionáře, jenž se nezdráhá porušovat pravidla, aby dovedl svět do éry elektromobilů, soukromého vesmírného výzkumu a umělé inteligence. Dva roky autor Elona Muska pozorně sledoval, účastnil se jeho schůzek, procházel se s ním po továrnách, natočil hodiny a hodiny rozhovorů s ním, jeho příbuznými, přáteli, spolupracovníky i protivníky. Výsledkem je originální a informacemi nabité vyprávění plné příběhů o neskutečných úspěších a zmatcích.

Práh, 707 stran, 699 Kč

Foto: Práh

Obal knihy

M. K. Hardy: Tetování za trest

Po úspěchu dvou předchozích knih ze série Hřiště lásky s názvy Haka za lilii a Tanec za odpuštění přichází autorka s třetím žhavým příběhem z originálního prostředí novozélandských hráčů ragby. Tentokrát se zaměřila na dalšího hráče týmu All Blacks, kterého známe již z předchozích dílů, a to na Henryho. Po prohrané sázce se Henry musí postavit svému velkému strachu, ale díky Yumiko, tatérce, se kterou se poprvé setkal teprve nedávno, se mu to nakonec podaří. A nejen to!

Cosmopolis, 376 stran, 382 Kč

Foto: Cosmopolis

Obal knihy

Aleš Palán: Náčelník

Pro skauty, trampy a toulavý lid s batohem na zádech všeobecně je Miloslav Nevrlý (1933) určující osobností. Jeho osamělé toulky po Jizerských horách a Karpatech, které podnikal od padesátých let, inspirovaly zástupy následovníků – někteří z nich jsou populární cestovatelé, jiní skromní tuláci, kteří o svých prožitcích mlčí, ale svůj život jimi naplňují neméně intenzivně.

Miloslav Nevrlý, skautskou přezdívkou Náčelník, jim byl příkladem, že se neznámými končinami dá chodit bez map, nenosit s sebou v batohu v podstatě nic, vydat se nejistotám, a nalézt tak radost a smysl.

Dialog s Miloslavem Nevrlým vedl spisovatel a publicista Aleš Palán (1965).

Kazda, 288 stran, 498 Kč

Foto: Kazda

Obal knihy

Rebecca Yarros: Nedokončený příběh

Osmadvacetiletá Georgia Stantonová se po těžkém rozvodu vrací domů do Colorada, aby převzala dědictví po své prababičce, legendární autorce romantických příběhů. Ocitá se tváří v tvář Noahu Harrisonovi, mladému úspěšnému spisovateli, který má dokončit jediný prababiččin nedopsaný rukopis, příběh její životní lásky s Jamesonem Stantonem, pilotem z druhé světové války. Přestože Noah je velmi přitažlivý a vzájemná chemie mezi ním a Georgií je od první chvíle nepřehlédnutelná, zatrpklá Georgia mu nedůvěřuje a není si jistá, zda závěrečnou část babiččiny knihy dokáže napsat pravdivě a bez vlastních ambic.

Metafora, 440 stran, 479 Kč

Foto: Metafora

Obal knihy

Lynda Cohen Loigman: Dohazovačka spřízněných duší

Už jako dítě v roce 1910 Sara Glikmanová pozná svoje nadání: dokáže lidem nacházet spřízněné duše a seznamovat je. Hledání partnerů ale v židovské komunitě na Manhattanu považují za svou výsadu muži a dívku ve své profesi neuznávají. Deset let Sara seznamuje budoucí manžele potají, ale dříve nebo později bude muset bojovat za to, aby směla zaujmout právoplatné místo mezi ostatními a získala si zasloužené uznání.

Metafora, 320 stran, 499 Kč

Foto: Metafora

Obal knihy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám