Hlavní obsah

Nové knihy: Fourová, Jandová a Kolár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žijeme prý v době, kdy je jídlo nejbezpečnější v historii, ale spotřebitelé se v jeho kvalitě přestávají orientovat. Proto je tu kniha Karolíny Fourové, inženýrky v oboru výživy a kvality potravin, která nám v tom poradí. Dále se můžeme těšit v nabídce na historický román z Amsterdamu, publikaci Zory Jandové a Vráti Ebra, ve které se mimo jiné dozvíme, jak se přejmenovávaly pražské ulice, nebo publikaci mapující osudy jedné židovské rodiny.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Simone Van der Vlugtová: Obchodnice z Amsterdamu

Píše se rok 1892. Lydie truchlí nad ztrátou rodičů, kteří zemřeli krátce po sobě. Zdědila jejich dům v Amsterdamu a venkovský dům v Purmerendu. Navzdory smutku je však plná nápadů do budoucna a rozhodnutá uskutečnit otcovy plány: založit moderní, parou poháněnou sýrárnu. Píše se rok 1913. Nora, dcera Lydie, se vdává za Ralpha, syna bohatého obchodníka, a pár se usazuje v Antverpách. Po vážném konfliktu s matkou ohledně původu jejího otce by Nora nemohla být šťastnější, že je pryč z domova. Svázaná normami však často pochybuje o své roli ve společnosti a časem také o vlastním manželství. Pak ale vypukne první světová válka a ona uprostřed děsivé noci prchá z města.

Metafora, 344 stran, 399 Kč

Foto: Metafora

Obal knihy

Nita Proseová: Pokojská

Molly je na světě úplně sama. Je zvyklá být při své práci v hotelu Regency Grand neviditelná. Načechrává polštáře, utírá prach a střeží tajemství procházejících hostů. Je jen pokojská – proč by si jí měl někdo všímat? Když však objeví nechvalně proslulého hosta, pana Blacka, mrtvého v jeho posteli, ocitne se náhle ve středu pozornosti. Tohle není nepořádek, který by se dal snadno uklidit. A jak se Molly snaží zjistit pravdu a poslouchá, co jí našeptávají stěny hotelu Regency Grand, nachází v sobě sílu, o které neměla tušení. Je možná jen pokojská, má ale schopnost vnímat to, co ostatní ne.

Ikar, 336 stran, 399 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Vráťa Ebr, Zora Jandová: Zorničky z Prahy

Lehce úsměvné kapitolky této knihy osloví každého čtenáře, jenž na svět hledí s otevřenýma očima. Před našimi zraky ožívají známé osobnosti, jako je Josef Hlávka, Vojta Náprstek, Karel Hašler či Alfons Mucha. Autoři zaostří třeba na Vyšehrad a na náš nejkratší tunel, který právě pod ním vede. Oči se potěší Petřínem s jeho úžasnou galerií soch významných osobností a v novém světle se představí Staroměstský orloj se svými apoštoly. Nechybí vtipné, ale též kritické zamyšlení nad věčným přejmenováváním pražských ulic a náměstí a zorničky zvětšené hrůzou zabloudí ke Stalinovu pomníku při jeho neslavném budování i bourání.

Universum, 132 stran, 299 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Vladimír Kolár: Vyhnaní ze života

Autora inspiroval osud židovských příbuzných z rodiny Leopolda Ofnera, majitele statku a živností v někdejším Zamlekově (dnes Zavlekově v okrese Klatovy). Kniha přibližuje situaci rozvětvené rodiny, dětí, jejich partnerů, vnuků a dalších příbuzných, v době druhé republiky a protektorátu a retrospektivně i ve vzdálenější historii. Období nacistického šoa znamenalo pro všechny vypovězení z normálního života, ponižování a šikanu a konečnou likvidaci v koncentračních táborech. Jen jediný vnuk, pozdější autorův otec, se zachránil útěkem z protektorátu do západní československé armády.

Vedle rodiny Ofnerových v knize vystupují též sňatky spřízněné rodiny, především Münzovi z Horažďovic, výrobci lihovin a vín, a Kopperlovi z Proseče, vlastníci proslulé továrny na dýmky.

Brána, 224 stran, 299 Kč

Foto: Brána

Obal knihy

Olivie Blakeová: Atlasova šestka

Alexandrijská společnost, sdružení správců dávno ztraceného vědění největších civilizací a přední tajný spolek magických akademiků na světě. Ti, kdož si zaslouží místo mezi Alexandrijci, získají život plný bohatství, moci a věhlasu, dalece přesahující naše nejdivočejší představy. Při náboru nováčků se novici dovědí od tajemného Atlase Blakelyho, že mají přesně rok na to, aby se kvalifikovali k zasvěcení. Šest potenciálních kandidátů může mít všechno a vědět všechno. Ale za jakou cenu?

Laser, 432 stran, 499 Kč

Foto: Laser

Obal knihy

Tabea Bachová: Dům hedvábí – Intriky

Angela je šťastná. Ve Vittoriovi našla skvělého partnera a tkalcovna vzkvétá. Tenhle úspěch ale zakolísá, když se náhle objeví neznámý konkurent. Navíc Angela naráží na odmítavost Vittoriovy matky. Zřejmě by jako snachu mnohem raději viděla atraktivní architektku Tizianu, s níž si byl její syn před časem velmi blízký. Dokáže Angela zachránit Dům hedvábí a zároveň bojovat o svou velkou lásku…? Druhý díl rodinné ságy.

Ikar, 304 stran, 329 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Karolína Fourová: Výživná kniha o jídle

Žijeme v době, kdy je jídlo nejbezpečnější v historii. Přesto se spotřebitelé přestávají orientovat v tom, co je zdravé, co není, jak poznat pod barevným obalem kvalitu a čemu ve spletité informační džungli uvěřit. Výživná kniha o jídle Karolíny Fourové, inženýrky v oboru výživy a kvality potravin, navazuje na úspěšný bestseller Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete. Kniha vás bezpečně provede nekonečnou galaxií surovin a odpoví vám na všechny otázky, které vás ve spojitosti s jídlem kdy napadly. Pomůže vám nahlížet na potraviny z hlediska výživy i kvality a naučí vás to nejdůležitější – správně je skladovat a pracovat s nimi v kuchyni. A aby vás alchymie se šlehacími metlami a vařečkou bavila hned od začátku, najdete v knize 50 jednoduchých a neprůstřelných receptů z autorčiny kuchyně.

Esence, 320 stran, 399 Kč

Foto: Esence

Obal knihy

Reklama

Výběr článků

Načítám