Hlavní obsah

Nové knihy: Bolavá, Wiking a Hausdorf

Umění navodit mezi lidmi tu správnou a příjemnou atmosféru je dar, který nemá každý. Ale každý si o takzvaném umění hygge může aspoň přečíst v knize Meika Wikinga, která je součástí aktuální nabídky. K našemu životu patří bezpochyby i smrt, ale co je nebo není po smrti, nikdo neví. Nebo možná ví, což se lze dočíst v publikaci Hartwiga Hausdorfa. Dále se můžeme těšit na průvodce po Bosně a Hercegovině, na rozhovor se soukromým sedlákem pod Milešovkou nebo audioknihu vyprávějící legendu o tajemném červovi žijícím pod zemí.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Frank Schätzing: Vzpoura oceánů

Peruánský rybář zmizí na volném moři. Hejna vysoce jedovatých medúz obléhají břehy Austrálie. Do Kanady nepřitáhnou velryby. Dorazí teprve se zpožděním několika týdnů a chovají se agresivně. Mezitím tým naftařů narazí na dně Norského moře na zvláštní červy s mohutnými kusadly, kteří se po milionech zavrtávají do dna. Biolog Sigur Johanson živočichy zkoumá a snaží se zjistit, zda by nemohli ohrozit těžbu ropy z moře. Nic spolu zdánlivě nesouvisí. Ale Johanson nevěří na náhody. Naopak tuší, že za anomáliemi se skrývá řada podivných náhod: cosi používá život v moři proti člověku.

Laser, 600 stran, 499 Kč

Foto: Laser

Obal knihy

Rob Ashman: Hlava plná strachu

Válečný veterán Alex Jarrod se vrací z Afghánistánu s obličejem zohyzděným masožravým parazitem. Pronásledují ho noční můry, svět se mu hroutí a on pochopí, že si musí najít jinou válku a znovu bojovat.

Inspektorka Rosalind Krayová doufá, že bude po úspěšném vyřešení případu povýšena, ale její nadřízení jsou jiného názoru. Když je nalezen mrtvý podvodníček a pak brutálně zabitý zloděj, Krayová má podezření, že jde o činy chladnokrevného mstitele. Opět se ocitá na stopě sériového vraha, ale tenhle se něčím vymyká. Jako by žil ve své soukromé válečné zóně. A nezastaví se, dokud jeho mise neskončí.

Kalibr, 256 stran, 299 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Hartwig Hausdorf: Život po smrti-Reinkarnace

Hartwig Hausdorf, celosvětově proslulý záhadolog, objasňuje otázky, jako je tato, z hlediska psychologie a medicíny, náboženství a exaktních přírodních věd. Velice poučné rozhovory s kdysi předním badatelem na tomto poli ho přivedly k závěrům, které jsou znepokojivé a zároveň i plné naděje.

Pragma, 208 stran, 299 Kč

Foto: Pragma

Obal knihy

Larry Gonick a Craig Criddle: Komiksová chemie

Nemusíte být vědci, abyste pochopili tyto a mnohé další složité myšlenky, protože Komiksová chemie je vysvětluje všechny: historii a základy chemie, atomovou teorii, hoření, rozpustnost, entropii a mnoho dalšího, vše je zde vysvětleno jednoduchými, jasnými a vtipnými ilustracemi.

Chemie už nikdy nebude jako dřív.

Universum, 256 stran, 449 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Meik Wiking: Hygge domov

Hygge je umění navodit příjemnou atmosféru. Být s lidmi, které máme rádi, nebo jen v tichosti sami se sebou. Pocit, že jsme v bezpečí, chránění před světem a můžeme si dovolit polevit v ostražitosti. Hygge je pocit domova.

Meik Wiking poradí, jak z domu nebo bytu uděláme domov, místo, kde najdeme pohodlí a spojení – to je to pravé hygge. Zamyslete se nad tím, co rádi děláte, jak doma trávíte čas, jaké aktivity vám přinášejí radost a pohodu. Podle Meikových rad si pak vytvoříte přesně takový prostor, který vám umožní cítit se doma tak, jak si přejete, a podpoří vás v těch činnostech, kterým se toužíte věnovat.

Jota, 272 stran, 398 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Tim Clancy: Bosna a Hercegovina

Bosna a Hercegovina je ideální destinací pro aktivní cestovatele. Milovníci historie a kultury mohou navštívit hlavní město Sarajevo s tradičnější osmanskou čtvrtí, rušným nočním životem a festivaly, zatímco v Trebinje a Banja Luce lze obdivovat pozoruhodnou architekturu, ochutnat skvělé víno a poznat množství dalších zajímavostí. Těm, kdo mají rádi přírodu, přináší Bosna a Hercegovina rozmanitou krajinu s působivými vodopády, lyžařskými středisky olympijské úrovně a jednou z nejzajímavějších turistických tras Evropy, kterou je slavná Via Dinarica.

Šesté vydání průvodce po Bosně a Hercegovině je dosud nejobsáhlejším pojednáním, které zahrnuje vše od historie a kultury až po ubytování a restaurace. Je nepostradatelným společníkem pro všechny, kdo chtějí poznat každý kout této podmanivé země.

Jota, 391 stran, 678 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Petr Havel, Daniel Pitek: Sedlák pod Milešovkou

Mezi nejznámější české soukromé zemědělce patří „sedlák pod Milešovkou“ Daniel Pitek. Zemědělec, lesník, politik a angažovaný občan přitahuje pozornost veřejnosti k otázkám trvale udržitelného hospodaření, stavu českých lesů, zadržování vody v krajině a dalším problémům. V rozhovoru s novinářem Petrem Havlem se věnuje změnám na venkově a pojetí zemědělského hospodaření po roce 1989. Jak se v ČR žije a podniká soukromým zemědělcům a jak zlepšit jejich podmínky? Jak chránit kvalitu půdy a zdroje vody a jak reagovat na klimatické změny? Jak nakládat s biomasou a co si pod tím slovem vůbec představit? Na tyto a další otázky kniha přináší fundované odpovědi.

Vyšehrad, 216 stran, 369 Kč

Foto: Vyšehrad

Obal knihy

Kinga Krzemińska – Anima 2: Návrat

Na otevřený konec první série navazuje pod souhrnným názvem Anima 2: Návrat dalších deset dílů. Pokračování příběhu uvádí posluchače do záhadou opředené situace. Tři dny poté, co sám záhadně zmizí, se totiž v městské nemocnici v bezvědomí objevuje poručík Willer. Policii se následně podaří vypátrat i všechny ostatní pohřešované. Jenže o zmizení nechce nikdo mluvit, plíživé zlo obchází krajinu a les nevydá svá tajemství bez boje. Klíčem k poznání je Willer a dědictví, před kterým není úniku. Text čtou herci Jiří Vyorálek, Vanda Hybnerová, Jan Nedbal a Johana Tesařová.

Audiotéka, 4 hodiny 20 minut, 349 Kč

Foto: Audiotéka

Obal audioknihy

Kinga Krzemińska, Krzysztof Komander: Strážmistr Cuff 3

Příjemnou kombinaci napětí a zábavy přináší další příběhy nonšalantního vyšetřovatele strážmistra Cuffa a jeho výsledků chtivého velitele. V první sérii řešil Cuff svůj další obzvláště složitý případ. Druhá mu přinesla šanci splnit si profesní metu v podobě dopadení sériového vraha. A v nejnovější třetí sérii se přiblíží svému největšímu přání – povýšení. Po jeho divokém setkání s velitelem, které mělo překvapivou pointu, a emocionálně neméně vypjaté korespondenci však nejsou Cuff ani velitel k nalezení. Penelopa, dcera velitele a bývalá žena Cuffa, je v šoku. Rozjíždí se pátrání. Strážmistrem Cuffem je opět herec David Novotný, velitelem herec Jan Vondráček.

Audiotéka, 5 hodin 42 minut, 349 Kč

Foto: Audiotéka

Obal audioknihy

Anna Bolavá: Vypravěč

V příběhu malého Vítka Kříže a jeho bratra Jáchyma se ocitáme na Běstvinách, na místě jako stvořeném pro prastarou legendu, ve které se na konci zámecké zahrady hýbe obrovský kompost. Hluboko pod zemí prý žije červ, kterého je třeba krmit – radostí, strachem, výčitkami svědomí a jednou za čas i něčím živým. Až dědeček odejde, jeden z vnuků bude muset nastoupit na jeho místo a o Běstviny se postarat. Aby se legenda nepřetrhla, bude muset zabít… Co když se však postavy vzepřou vlastnímu vypravěči a odmítnou být součástí jeho hry? Děti běstvinského příběhu jsou dnes dospělé a vracejí se do zahrad odvyprávět poslední kapitoly po svém. Text čtou herci Igor Bareš a Kamil Halbich.

Témbr, 12 hodin 54 minut, 299 Kč

Foto: Témbr

Obal audioknihy

Reklama

Výběr článků

Načítám