Hlavní obsah

Nová štědrovečerní pohádka České televize: Klíč svatého Petra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatý Petr přijde o svůj klíč. Je totiž okraden zlodějem Vilémem, podvodnicí Emílií a potulným muzikantem Tobiášem, který je v tom ale nevinně. Tři výtečníci skončí v zámeckém rybníku u vodníka jako dušičky. Když se ocitnou před nebeskou bránou, svatý Petr je pošle zpátky na zem, aby našli jeho klíč, jinak přijdou do pekla. A tak rozjedou pátrání. Pohádku Klíč svatého Petra odvysílal na Štědrý večer první program České televize.

Foto: ČT

Princezna Sára Korbelová

Článek

Režisér Karel Janák ji natočil podle scénáře Petra Hudského v prostředí Zvíkova, na zámku Sychrov a ve Slavonicích. V počtu pohádek je Karel Janák rekordmanem, za posledních šestnáct let jich natočil deset.

Ke čtyřem z nich napsal scénář Petr Hudský. Hlavní role v té letošní ,vánoční svěřil režisér Filipu Březinovi, Berenice Kohoutové, Sáře Korbelové, Sabině Remundové, Davidu Novotnému, Lukáši Příkazkému či Petru Nárožnému.

„Příběh od všech postav vyžaduje, aby se chovaly jinak, než jak jim předurčuje jejich přirozenost. Svatý Petr musí otvírat nebeskou bránu šperhákem, hlavní hrdina zpívá lidem o tom, jak mají být poctiví a slušní a nesmí krást, ale sám se pak shodou okolností dá dohromady s jedním zlodějem a jednou podvodnicí. Vodník je romantik. Sám nikoho netopí a pro lásku je ochotný opustit svoje podvodní království,“ řekl Karel Janák.

Tři oříšky pro Popelku slaví padesátiny

Kultura

Vodníka ztvárnil Lukáš Příkazký. Když se dozvěděl, že ho bude hrát, souhlasil okamžitě.

„Protože zahrát si vodníka, to se jednomu jen tak nepoštěstí. Ale rychle by měl Karel Janák natočit pokračování Klíče svatého Petra, které by celé bylo jenom o tom vodníkovi. Protože to je mladík, je mu jen něco málo přes tři sta let. Má toho ještě spoustu před sebou. Kdyby se tenhle nápad v nějakém jeho samostatném příběhu ujal, tak tu roli beru hned,“ řekl.

Podvodnicí Emílií je v pohádce Berenika Kohoutová a zlodějem Vilémem Mark Kristián Hochman.

„Většina diváků asi fandí dobru, aspoň v to doufám. Ale záporné postavy bývají zase dost zábavné jak pro diváky, tak pro herce,“ řekla ke své roli mazané holky, která svou chytrost využívá ke lstím a podvodům, Kohoutová.

„Můj mizera je celkem sympatický zlodějíček, který obchází městečko a ukradne všechno, na co přijde. Po jedné krádeži v hospodě se ale čirou náhodou připlete do života dalších postav a všechno to, co s nimi v příběhu prožije, mu změní pohled na svět. Ze zloděje se tak stane úplně nový člověk,“ nastínil vývoj své postavy Hochman.

Anketa

Patří nová pohádka ČT k vašemu Štědrému dni?
Ano
83,9 %
Ne
16,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12464 čtenářů.

Chudého, potulného, poctivého muzikanta hraje Filip Březina. „Tobiáš se postupně v příběhu setkává se světem opačným, než ve kterém byl zvyklý žít. Musí se poprat s tím, že nejsou lidé jenom dobří a poctiví, ale i hříšní a zlí. A to nejde jen tak přehlížet,“ řekl.

Princeznou je Sára Korbelová. „Je půvabná, chytrá a má dobré srdce. Čeká na ni láska i dramatické okamžiky, intriky a pes. O svém vyvoleném nemá jasno hned od začátku. Rozhodne se až podle toho, jak bude svoje nápadníky lépe poznávat,“ uvedla.

Leona Skleničková: Vyrostla jsem na pohádkách Libušky Šafránkové

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám