Hlavní obsah

Nová scéna Národního divadla slaví 40 let. Návštěvníci staví její model z 25 tisíc kostek lega

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha-Nové Město

Prohlídky, taneční vystoupení, scénický koncert či aktivity pro děti. Tímto programem slaví Národní divadlo výročí čtyřiceti let od vzniku Nové scény a připomíná také autora návrhu Karla Pragera. Od tohoto pátku do neděle rovněž vzniká pod rukama návštěvníků a herců model Nové scény z lega. Zapojit se do skládání až 25 tisíc kostiček může kdokoli.

Návštěvníci staví model Nové scény z 25 tisíc kostek legaVideo: Novinky

 
Článek

Od pátečního odpoledne je budova pražské Nové scény plná lidí. Národní divadlo je sem zve při příležitosti hned dvojitého výročí.

„Před sto lety se narodil architekt budovy Karel Prager. A v roce 1983 se budova Nové scény pro diváky poprvé otevřela, tudíž letos slaví své čtyřicáté výročí,“ vysvětluje divadlo.

Ikonická postmoderní stavba tu symbolicky vzniká znovu, a to jako model ze známé stavebnice lego. Do jeho tvorby se může přijít zapojit kdokoli – kolemjdoucí, fanoušci stavebnice, návštěvníci divadla či studenti architektury. A možná u něj v průběhu tří dní potkají i samotné herce a herečky ze souboru.

Foto: Novinky

Model Nové scény z lega

Vinohradské divadlo bude mít v podzemí novou scénu pro 300 diváků

Kultura

Podle divadla jde o „metaforu základních kamenů historické budovy Národního divadla, ale nepřímo i pomyslné sbírky ‚grošík po grošíku‘ jako kolektivního gesta k vybudování něčeho výjimečného, místa pro národní kulturu“.

Staví na první dobrou

Celou stavbu navrhla dvojice Michal Horáček a Marek Mencl, vášniví stavitelé, kteří za sebou mají stavby s použitím milionů lego kostiček a v loňském roce se stali vítězi show Lego Masters Česko a Slovensko. Na stavbu „dohlížejí“ osobně a příchozím radí, co a jak postavit.

„Je potřeba 20 až 25 tisíc kostiček, celé je to složené z malých kousků, hlavně ty obrazovky (části opláštění budovy – pozn. red.), jen na ně padne nějakých sedm tisíc kostiček,“ vysvětluje Mencl.

Foto: Novinky

Stavění z lega

„Model jsme vymýšleli společně, každý jsme k tomu měli nějaké nápady, jak to udělat,“ popisuje vznik nápadu. „Potkat se a tréninkově si to zkusit postavit jsme ale nezvládli. Až teď se to snažíme realizovat. Uvidíme, jestli to vůbec bude fungovat,“ směje se. „Tak snad to vyjde. Je to z lega, tak to kdyžtak přestavíme,“ bere to sportovně.

Hotovo má být v neděli v 16 hodin odpoledne. „Stavba pak zůstane tady v budově, půjde do foyer a bude se asi vystavovat,“ doplňuje Horáček k jejímu osudu.

Prohlédnout si práci na miniatuře přišel v sobotu po poledni také herec a člen Činohry Národního divadla Robert Mikluš.

Foto: Novinky

Herec Robert Mikluš na akci

Zkusil si i další aktivitu, která je tady pro návštěvníky připravená – sestavování barevného srdíčka ze stavebnice. „Můžete ho mít třeba jako náhrdelník nebo ozdobu na vánoční stromeček,“ navrhuje jeden z pořadatelů akce.

Program třídenních oslav Nové scény zahrnuje také taneční večírek, prohlídky budovy či vystoupení tanečníků Laterny magiky. Tečku pak udělá nedělní scénický koncert Tylovy hry Strakonický dudák. Hra nebyla vybrána náhodou – právě tímto kusem totiž scéna před čtyřiceti lety zahájila svůj umělecký provoz.

Stavba budila vášně

Pragerova stavba s ikonickou skleněnou fasádou navrženou Stanislavem Libenským budila už v době svého vzniku vášně, a to nejen vnější podobou. Rychle se například ukázalo, že variabilní interiér měl řadu nedostatků.

Foto: Novinky

Historická budova Národního divadla a Nová scéna

V současnosti zde mohou diváci zhlédnout představení souborů Laterny magiky, činohry, baletu, opery a dalších projektů. V roce 2021 prohlásilo ministerstvo kultury budovu kulturní památkou.

V plánu je celková rekonstrukce, podle vedení divadla ji Nová scéna nutně potřebuje. Vyjít má na zhruba dvě miliardy korun. Vzniknout by měla divadelní scéna s variabilním uspořádáním prostoru sálu pro různá představení s kapacitou až 500 míst.

Nová scéna Národního divadla je provokativní. Své okolí ale nepotlačuje, říká architektka

Bydlení

Může se vám hodit na Firmy.cz: Nová scéna

Reklama

Výběr článků

Načítám