Hlavní obsah

Nejnavštěvovanější divadelní točna v Českém Krumlově bude pokračovat i v dalších letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov

Nejnavštěvovanější divadlo pod širým nebem – točna v Českém Krumlově – bude lákat diváky i v následujících třech letech. Jihočeské divadlo uzavřelo s památkáři smlouvu na pronájem části zámecké zahrady, kde se hraje, na další tři roky. Problémem je však špatné zázemí pro herce i diváky.

Foto: Jihočeské divadlo

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově láká diváky na kouzelnou atmosféru.

Článek

Novinkám to potvrdil ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek s tím, že na otáčivé hlediště v Českém Krumlově vyrazí ročně 50 až 55 tisíc diváků. „Jedná se o největší open scénu v republice. Podmínky jsou však jen velmi těžko udržitelné, a to jak pro diváky, tak pro soubory,“ upozornil Průdek.

Zmínil, že diváci i herci se musí potýkat s nepohodlím. „Začíná to parkováním, dalším problémem jsou pak toalety. Když začne pršet a představení se musí přerušit, není se kam schovat,“ vysvětloval ředitel divadla.

Herci mají zázemí v letohrádku Bellarie, který památkáři opravili a na jaře tam otevřou novou prohlídkovou trasu. „To je další problém, protože se zkrátí sezona,“ podotkl Průdek.

Točnu v zahradě dlouhodobě kritizují jak památkáři, tak UNESCO a připravuje se projekt, který vyjde až na dvě miliardy korun. Nové otáčivé hlediště však bude stát nejdřív za deset let. Ředitel Průdek připomněl, že nová točna by měla stát v bývalém zahradnictví za zámeckou zahradou. „Všichni doufáme, a já věřím, že se realizace tohoto projektu dočkáme co nejdříve,“ dodal Průdek.

Na realizaci nové točny by měla spolupracovat města Český Krumlov a České Budějovice, Jihočeský kraj a stát.

Točna by měla v krumlovské zahradě zůstat do roku 2023

Kultura

O představení na českokrumlovské točně, kam se vejde 650 lidí, je velký zájem a bývají vyprodaná dlouho dopředu. Kouzelnou atmosféru si v letošním roce nenechalo ujít téměř padesát tisíc diváků. Tržby z točny činí zásadní položku i v rozpočtu Jihočeského divadla, které má celkem čtyři soubory – činohru, operu, balet a Malé divadlo.

Na točně vystupují jihočeští divadelníci už od roku 1958.

Divadelní točna má zůstat v zahradě českokrumlovského zámku

Domácí

Může se vám hodit na Firmy.cz: Otáčivé hlediště Český Krumlov

Reklama

Související témata:
Otáčivé hlediště

Výběr článků

Načítám