Hlavní obsah

Na Rock For People jezdí lidé jako na dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí den prý bývá kritický a projevuje se únava. Pro festival Rock For People jako by tato kritéria v sobotu neplatila. Fanoušci byli plni energie a očekávali své oblíbené interprety. K těm v sobotu patřili především kalifornští Papa Roach, Britové While She Sleeps a jejich krajané The 1975.

Foto: Jan Šída

The 1975, zpěvák a frontman Matty Healy

Článek

Na posledních dvou formacích je vidět, že i když pocházejí z Ostrovů, jejich přístup k hudbě je odlišný. While She Sleeps provozují hřmotný metal core, tvrdý jako ocel z jejich domovského města, tedy ze Sheffieldu. Zpěvák Lawrence Taylor sice vypadal v brýlích, bílém triku, černé bundě a červených ponožkách jako zadumaný student intelektuál, ale na pódiu působil jako džin vypuštěný z lahve. A jeho hromový vokál zahušťoval už tak hustý zvuk kapely.

Foto: Jan Šída, Právo

While She Sleeps provozují hřmotný metal core

To The 1975 jdou na věc jinak. I jejich frontman Matty Healy měl zajímavý kostým. V bílém dlouhém plášti působil jako chlapík, který přivezl maso z nuceného výseku. Nicméně z jeho projevu bylo jasné, že je to pravý anglický gentleman. A když si zapálil cigárko a poté usedl do křesílka, vypadal už jako nefalšovaný lord.

Natěšené fanynky v prvních řadách mu to žraly i s navijákem. Jedna pro něj měla připravenou kytici. Další oddaná příznivkyně dokonce náušnice s jeho portrétem. Hudebně kapela čerpala z odkazu manchesterské scény (pochází koneckonců odtud), ale místy zněla i jako solidní barová kapela se saxofonem v zádech.

To Papa Roach se s tím nijak nemazlili. Za soumraku se zjevovali z narudlého oparu a jejich principál Jacoby Shaddix rozdováděl publikum tak, že mnozí odvážlivci pluli pod jeho nohama davem.

Foto: www.klapper.cz

Kapela Papa Roach se na festival Rock for People ráda vrací

Na Rock For People ale kromě zavedených a očekávaných jmen lze narazit i na interprety, kteří nejsou tak známí a slavní, ale jsou zajímaví, ne-li stejně dobří. To platí třeba o hardcorové úderce ze země vycházejícího slunce Paledusk, která na pódiu nechala doslova všechno. Zajímavě zněli také Lazy Habits mísící rap, ska i punk rock – a tuto směs navíc kořenili dechovou sekcí.

A což teprve Punk Rock Factory. Podle názvu by neznalý člověk čekal pohrobky Sex Pistols, ale tahle skupina hrne před sebou syrový metal. Její cover písně Mamma Mia! od švédské skupiny ABBA v kovovém balení byl lahůdkou.

Foto: Jan Šída, Právo

Lazy Habits příjemně překvapili

I když na festivalu hraje hudba první housle, je třeba podotknout, že fanoušci na něj jezdí jako jiní lidé na dovolenou do Chorvatska. Chtějí si prostě užít všemožných radovánek plnými hrstmi. Někdo jen tak klábosil s partou kamarádů, někdo sledoval finále Ligy mistrů na velké obrazovce, jiný popíjel v baru a hudbu vnímal z dálky jako příjemnou kulisu. Dá se tedy říct, že tento festival přesáhl už dávno hudební rozměr a fanoušci ho vnímají jako prestižní společenskou událost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám