Hlavní obsah

Kvůli karlovarskému festivalu posílí dopravci své spoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé autobusové spoje vyjíždějící z Prahy na zahájení 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech byly vyprodány již minulý týden. Proto se provozovatelé autobusové dopravy rozhodli mezi metropolí a festivalovým městem, a to zejména v pátek 30. června, kdy svátek filmu zahajuje, počet spojů posílit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karlovarský filmový festival se blíží.

Článek

Není divu, protože před karlovarským hotelem Thermal uslyší návštěvníci na úvod festivalu koncerty britské skupiny Morcheeba a po ní herce Russella Crowea s jeho kapelou Indoor Garden Party. Deník Právo a Novinky.cz jsou hlavními mediálními partnery MFF.

Autobusové spojení je zřejmě nejvyužívanějším způsobem dopravy na festival, protože je nejrychlejší a také nejlevnější. Jednosměrná jízda stojí kolem dvou set korun.

„Spoje navyšujeme o padesát procent a již nyní jsou některé relace vyprodané. Očekáváme, že se v příštím týdnu naplní kapacita i posilových autobusů,“ uvedl pro Právo za autobusového dopravce FlixBus Tomáš Beránek.

Připomněl, že firma je opět partnerem MFF, takže každý cestující s festivalovou akreditací dostane deset procent slevu na jízdném. „První posilové autobusové spoje se v rezervačním systému objeví do konce tohoto týdne,“ uvedla za společnost RegioJet Alexandra Janoušek Kostřicová.

Lze dojet i vlakem

„Začíná se vyprodávat první festivalový víkend, kdy probíhá zahájení, na které se budeme snažit nasadit posily co nejdříve. Doporučujeme všem zájemcům, kteří chtějí cestovat na festival, aby si zakoupili jízdenky s předstihem,“ dodala Janoušek Kostřicová.

Z Prahy lze do Karlových Varů cestovat také vlakem, přičemž přímé spojení nabízí rychlík Krušnohor. „Žádné vlaky, které jezdí do Karlových Varů, nejsou povinně místenkové. Cestovat lze bez rezervací, pořízení rezervací však doporučujeme,“ uvedl na dotaz Práva mluvčí Českých drah (ČD) Emanuel Vittek.

„V současné době neuvažujeme o tom, přidávat zvláštní spoje,“ pokračoval mluvčí s tím, že vlaky vyjíždějí z Prahy do Karlových Varů každé dvě hodiny. „Předpokládáme, že kapacita našich vlaků bude dostatečná,“ doplnil Vittek.

Nevýhodou vlakového spojení je v porovnání s autobusy dražší jízdenka, zhruba o sto korun, a delší čas jízdy. Naopak výhodou je, že ve vlaku je více místa a pohodlí.

Auto možné, ale…

Možností je i doprava vlastním autem. Řidiči ale musejí počítat s tím, že dálnice D6 není dosud dostavěná a že bývá právě v pátek přetížená. Přímo v lázeňském centru nelze parkovat, ale nabízí se placená parkoviště a parkovací domy v okolí centra.

Festival Karlovy Vary | KVIFF

Již 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary letos proběhne od 28. června do 6. července 2024.  Každoroční dávku přibližně dvou stovek filmů obstaralo znovu 12 kinosálů. Největší zahraniční hvězdu festival ještě neoznámil, loni to byl Novozélanďan Russell Crowe.

Tři linky zdarma

Festivaloví návštěvníci s akreditací budou moci v Karlových Varech opětovně využít zdarma tři městské autobusové linky.

Kromě festivalových linek je možné po Varech cestovat i běžnou hromadnou dopravou. Festivalový web nabízí i několik taxislužeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám