Hlavní obsah

Kontroloři objevili během karlovarského festivalu nepoctivé prodejce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menší část prodejců na letošním, 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech, kam zamířili kontroloři České obchodní inspekce (ČOI), porušila při svém provozu zákon na ochranu spotřebitele. Ze 44 kontrol totiž dostalo pokutu nebo postupuje do správního řízení osmnáct z nich. Právo a Novinky.cz jsou hlavními mediálními partnery festivalu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Baťůžkáři ve Dvořákových sadech

Článek

„Ke čtvrtečnímu brzkému ránu, protože jsme byli i na večerních a nočních kontrolách, jsme provedli třiačtyřicet kontrol a zjistili u osmnácti z nich nějaké porušení zákona,“ uvedl ředitel plzeňské pobočky ČOI Jan Řezáč.

„Jednalo se o porušení typu nedolití, absence cen, neověřené váhy a také nějaké podání alkoholu mladistvým. Jedná se o standardní věci, které kontrolujeme a nacházíme,“ pokračoval ředitel. „Zaznamenali jsme ale i nějaká předražení. Některé případy jsme řešili na místě pokutou a další jdou do správního řízení,“ dodal Řezáč.

Největší předražení, které inspektoři zjistili na festivalu, bylo o 35 korun v případě objednaného luxusního rumu. „Jednalo se o dražší typ alkoholu, a proto to udělalo takovouto cifru,“ vysvětloval šéf kontrolorů.

Kontroloři na místě udělili za porušení pravidel dvě pokuty v maximální možné míře, tedy v částce deset tisíc korun. Takhle vysokou pokutu udělili například u prodejce, který nedolil objednanou becherovku a také gin na správnou míru. „Podobně jako v případě dvou nedolitých becherovek, kde navíc nebyla ověřená váha,“ doplnil Řezáč.

Celkem na místě udělili podle ředitele plzeňské ČOI sedm pokut a jedenáct případů jde do správního řízení, kde mohou být uděleny pokuty v objemu až pět milionů korun. „V těchto případech se ale bude jednat pravděpodobně o pokuty ve výši řádově desítek tisíc korun,“ poznamenal ředitel plzeňských inspektorů.

Kontroly ČOI probíhají na MFF od jeho začátku. „Inspektoři se pohybují prakticky po celém území města,“ uvedl Řezáč s tím, že chodí nejenom do stánků, které vyrostly v souvislosti s filmovým festivalem, ale také do restaurací, které jsou v Karlových Varech v provozu po celý rok. „Kontroly budou pokračovat až do konce festivalu,“ ubezpečil šéf inspektorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám