Hlavní obsah

Tady se baroko potkává se současným uměním. Ze zámku Týnec je galerie, vystaví i Váchala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týnec na Klatovsku

Dlouho chátral, teď se zámek Týnec u Klatov po pětadvacetileté rekonstrukci otevírá milovníkům historie i umění. Monumentální barokní stavba ukrývá řadu originálních stropních maleb vyvedených současnými umělci. Prohlédnout si je můžete ve videu Novinek. Do zámeckých sálů se brzy nastěhuje také rozsáhlá sbírka děl Josefa Váchala, kterou současní majitelé zámku vlastní, v plánu jsou i další výstavy.

Tady se baroko potkává se současným uměním. Ze zámku Týnec je galerieVideo: Michaela Bartošová, Novinky

 
Článek

Řada stropů na zámku po necitlivých zásazích z minulosti chyběla. Postavily se nové a majitelé zámku požádali současné umělce, aby je originálně vymalovali. A památkáři souhlasili.

„Je to vlastně po obrovsky dlouhé době poprvé, kdy se taková zakázka objevila,“ uvádí spolumajitelka objektu Hana Jirmusová Lazarowitz, která s manželem chátrající objekt v roce 1999 zakoupila.

Společným tématem bylo pro umělce nebe, obloha.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Stropy zachycují motiv nebe, každý trochu jinou formou

„Každý to pojal jinak, od historie tohoto domu přes bouřlivou oblohu barokního kavalíra na cestě přes takzvanou proměnu, kdy po obloze letí orli a postupně se mění v letadla. Nebo máme sochařské pojetí, kdy japonský umělec vytvořil z historických zrcadlových kousků objekt na stropě,“ vyjmenovává některé z nich.

Do netradičního projektu se zapojili například Luděk Rathouský, Alena Anderlová či Pavel Žilák.

Jízdárnu ve Světcích u Tachova málem odstřelili. Z ruiny se nakonec stal skvost

Cestování

Historie zámku na jednom obraze

Nejvýraznější dílo vzniklo v dlouhém hodovním sále, stropní obraz má 100 metrů čtverečních. Podle Jirmusové Lazarowitz jde o jeden z největších tuzemských obrazů, který vznikl za posledních sto let.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Hodovní místnost s největším stropním dílem v celém objektu

„Na plátně je vyobrazena historie tohoto domu, od Kolowrata, který tento dům postavil (Maxmilián Norbert Krakovský z Kolowrat - pozn. red.), přes Sašu Kolowrata, který proslavil Laurin & Klement a Marlene Dietrich a který tady žil jako dítě. Je tam i Jaroslav Polívka (stavitel a filantrop - pozn. red.), tento zámek vlastnil ve 20. a 30. letech a postaral se o určitý rozkvět domu. A také Josef Váchal, který zde byl častým hostem a ve svém díle zámek zachoval,“ vysvětluje majitelka.

A právě rozsáhlou sbírku děl známého českého malíře, grafika, ilustrátora a spisovatele Váchala plánují manželé na zámku návštěvníkům představovat, včetně grafik, ex libris či kompletního díla nazvaného Šumava romantická a umírající.

Foto: Novinky

Práce Váchala čekají na pověšení

„Něco už tady visí, nad kaplí jsme instalovali víc jak pětimetrový obraz Rozptýlené myšlenky, na kterém Váchal pracoval několik let,“ ukazuje na první vystavenou práci. Ta je na prohlídkách zámku k vidění už teď, zbytek bude připravený od května.

Turisté o velikonočním víkendu vzali Lednici útokem

Velikonoce

Jak bydlela hofmistryně a kde nocoval kardinál? Na zámku v Zákupech ukazují nové interiéry

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám