Hlavní obsah

Jak bydlela hofmistryně a kde nocoval kardinál? Na zámku v Zákupech ukazují nové interiéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úspěšný projekt Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů se letos zaměřuje na Habsburky. Na zámku v Zákupech, který býval letním sídlem tohoto panovnického rodu, při té příležitosti otevřeli nové interiéry, odhalující, jak na zámku pobýval císařský doprovod.

Z dosud nepřístupné části v prvním patře severního křídla zámku v Zákupech vznikly pokoje císařského doprovodu.Video: Michael Polák, Novinky

 
Článek

Účast na mši, vyjížďka do lesů, audience, v podvečer hudební přehrávky nebo koncerty. Tak nejčastěji vypadaly letní dny, které na zámku v Zákupech a jeho okolí trávil po své abdikaci císař Ferdinand V. Dobrotivý. Do Zákup a na Českolipsko přijížděl pravidelně každé léto, od roku 1851 do 1874, s výjimkou roku 1866, kdy zůstal kvůli prusko-rakouské válce v Innsbrucku.

Okolnosti pobytů „penzionovaného“ císaře a posledního korunovaného českého krále patří mezi nejzajímavější a nejpoutavější historické události Českolipska v druhé polovině 19. století. Zámek v Zákupech se k nim teď vrátí, byť jinak, než by mnozí čekali.

V dosud nepřístupné části v prvním patře severního křídla zámku vznikly pokoje císařského doprovodu. Zámek tak představí celou řadu věcí, které s pobyty císaře a císařovny na Českolipsku souvisely, ale přitom dosud nebyly známé.

Svatba, jakou svět neviděl. Před 120 lety se v Zákupech oženil následník trůnu

Historie

„Dva pokoje jsou zařízeny jako ložnice a salon lantkraběnky Terezie z Fürstenbergu, která pocházela z rodu Schwarzenberků a plnila funkci hofmistryně císařovny Marie Anny Karolíny, manželky Ferdinanda Dobrotivého. Lantkraběnka jezdila do Zákup už jako poměrně starší dáma,“ popsal Vladimír Tregl, zákupský kastelán.

„Třetí místnost je zařízená jako kardinálský pokoj, tedy hostinský pokoj pro olomouckého arcibiskupa a kardinála Bedřicha z Fürstenbergu, který býval ve třetí čtvrtině 19. století u zbožného císařského páru častým a vítaným hostem,“ dodal kastelán.

Foto: Michael Polák, Novinky

Kastelán zákupského zámku Vladimír Tregl představuje nově zrenovované pokoje.

V místnostech byla podle něj zrestaurována původní malířská výzdoba, parketové podlahy a kachlová kamna z poloviny 19. století a do pokojů byly použity především předměty pocházející přímo ze zákupského mobiliáře. Část z nich prošla také restaurátorským zásahem.

Menší a útulnější

„Oproti honosným císařským interiérům ve druhém patře zámku, které se svou téměř šestimetrovou výškou stropů působí opravdu majestátně, jsou prostory v prvním patře výrazně nižší. To těmto místnostem dodává mnohem intimnější a útulnější ráz,“ míní Vladimír Tregl. „Díky tomu jsme zde mohli uplatnit řadu drobných předmětů, které by ve velkých prostorách o poschodí výš zanikaly,“ dodal kastelán.

Foto: Michael Polák, Novinky

Ve zrenovovaných pokojích lidé uvidí řadu drobných předmětů.

Nové pokoje rozšířily stávající zimní prohlídkový okruh, na kterém se bude provázet do 29. dubna a pak znovu až od listopadu. Otevření zrenovovaných pokojů se stalo jakousi předehrou před startem letošního celoročního projektu Národního památkového ústavu s podtitulem Habsburkové - domovem i v Českých zemích, jehož centrem bude zámek v Ploskovicích na Litoměřicku.

Brdy budou mít další atrakci. Nocleh na romantickém zámečku Tři Trubky

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Státní zámek Zákupy

Reklama

Související témata:
Zámek Zákupy
Ferdinand I. Dobrotivý

Výběr článků

Načítám