Hlavní obsah

Turisté o velikonočním víkendu vzali Lednici útokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masakr! Jediné slovo stačí kastelánce zámku v Lednici na Břeclavsku k hodnocení velikonočních svátků. A je výstižné. Městys praskal ve švech. Není divu, vždyť na zámek zamířilo jen v sobotu 3341 lidí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Park u zámku v Lednici zaplnili o víkendu turisté.

Článek

Už Velký pátek, který nakonec byl z prodlouženého víkendu dnem s nejlepším počasím, zaplnil Lednici turisty. Sobota pak byla zatěžkávací zkouškou na pokladní a průvodce zámku a v neděli nápor pokračoval.

„V neděli před šestnáctou hodinou prolomil zájem znovu tři tisíce lidí. Máme plno na zámku, plné jsou restaurace, všechno. Prožili jsme si zatěžkávací zkoušku,“ komentovala velikonoční víkend kastelánka zámku Ivana Holásková.

V Lednici měli zámek přístupný už od začátku února, kdy po měsíční přestávce na úklid a zahradnické práce znovu otevřeli skleník a hlavní návštěvnickou trasu. Velikonoční víkend přinesl otevření dalších prohlídkových okruhů na zámku, stejně jako i obou nabídek prohlídky minaretu a poznání historie umělé zříceniny Janova hradu.

Vlčnovský král vyrazil s krojovanými legrúty na slováckou pomlázku

Domácí

Otevřeno hlásí zámek i lodníci

Teplé, byť saharským pískem poznamenané víkendové počasí pak přilákalo spoustu návštěvníků. Dokonce i kemp u rybníku Apollo se na začátku prodlouženého víkendu zaplnil množstvím karavanů. Lidé se vypravili i na plavbu lodí.

„My jsme sice vypluli už minulý týden, ale jen na trase od elektrárny po minaret. V pátek jsme začali plavby i na druhé trase z minaretu k Janohradu a tím začala již šestadvacátá sezóna našich plaveb v zámeckém parku,“ řekl Právu Jaroslav Martinek z 1. Plavební.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Park u zámku v Lednici se o víkendu proměnil v rušné korzo.

Novou sezónu zahájili lodníci se stejnou sestavou lodí jako v minulém roce. V květnu ale flotilu doplní další loď. Pochází z Baťova kanálu ze slovenského přístavu Skalica, kde stála bez využití. Po potřebných úpravách vypluje na hladinu Černé Dyje. Kapacita třicet lidí je vhodná pro plavby z minaretu k Janohradu.

Lednice zvedla vstupné

Nová sezóna přinesla zdražení vstupného na jihomoravských zámcích. Na devíti cena poskočila o dvacetikorunu, dva zdražily o čtyřicet korun a největší skok je právě v Lednici. Za základní okruh v Lednici si lidé připlatí šedesát korun, stojí teď tři sta korun. Pokud se návštěvník rozhodne vidět vše, co památka nabízí, pak se skleníkem, minaretem a nedalekým Janohradem zaplatí celkem 1520 korun za dospělou osobu.

A v tom není zahrnuta cena případné plavby lodí parkem, ani svezení kočárem, ba dokonce ani parkovné. „Památky potřebují peníze, s tím se nedá nic dělat. Nikdo nenadával a lidé přijeli,“ uvedla kastelánka s tím, že vyšší vstupné sice není příjemným krokem, je ale nutné.

„Už nějaký čas sledujeme, že lidé sice zvažují, za co utratí peníze, ale pořád mají chuť cestovat. Šetří jinde. Přijdou, podívají se do zámku, svezou se na lodi, a pak si sednou v parku na lavičku a snědí připravený řízek. Ano, řízková turistika se tak nějak začíná vracet. Turisté nejspíš hledí ušetřit na jídle, ale stále si chtějí dopřát zážitky,“ říká Martinek.

Pro zdražení vstupného má pochopení. Možná to má posloužit i jako regulace návštěvnosti. „Lednice není nafukovací obec, už náporu turistů sotva stačí,“ řekl.

FOTO: Teplé počasí v Praze

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám