Hlavní obsah

Karel Kryl by oslavil šedesátiny

ČTK, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 12. dubna by se dožil šedesáti let nejslavnější český písničkář Karel Kryl. Nemilosrdný kritik bolševického režimu, všestranný umělec i emigrant nepřestávající tvořit ani v novém domově - Německu předčasně zemřel 3. března 1994 na infarkt.

Foto: Marek Novák

Bytový dům Malešice po celkové rekonstrukci

Článek

Kryl se narodil v moravské Kroměříži. Vystudoval střední průmyslovou školu keramickou v Bechyni, pracoval v keramičce v Teplicích, v televizi, recitoval a psal poezii, hrál na kytaru, miloval jazz. Brzy se objevil mezi českými písničkáři a svou jazykovou vybroušeností a schopností pojmenovat věci zaujal.

"V devětašedesátém roce byl ten, kdo se z písničkářů u nás vyjadřoval k politickému dění nejintenzivněji. Ostatní do toho šli také, ale on byl jediný, kdo dokázal věci pojmenovat naprosto přesně," vzpomíná na Kryla dnešní šéfredaktor časopisu Folk & country Michal "Jupp" Konečný.

V roce 1969 vydal Kryl u Pantonu svou první a také nejslavnější desku Bratříčku, zavírej vrátka. O pár týdnů později emigroval do Německa, kde se usadil v Mnichově a spolupracoval s rozhlasovou stanicí Svobodná Evropa.

V Německu vydával další desky a domů se vrátil až po sametové revoluci. Byl ale poměry v tehdejším Československu rozčarován a ostře na ně ve svých hovorech reagoval.

U příležitosti vzpomínky na nedožité Krylovo jubileum plánují ve slovenské Žilině na letošní rok odhalení pamětní Krylovy desky. Kovový reliéf s tváří písničkáře, který připravuje výtvarník Igor Cvacho, by měl být umístěn na jedné z historických budov v centru města.

"S iniciativou přišlo zdejší občanské sdružení Sbor Žilinců, jehož členy je několik desítek zdejších osobností," řekl Cvacho. Kryl totiž po návratu z emigrace počátkem 90. let na Slovensko často jezdil a na četných koncertech nacházel stále nové a nové příznivce a obdivovatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám