Hlavní obsah

K Zagorové jsem vzhlížel, vzpomíná Marek Ztracený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na zesnulou zpěvačku Hanu Zagorovou vzpomínají muzikanti i politici. Velmi blízká byla zpěvákovi Marku Ztracenému.

Foto: Supraphon

Marek Ztracený a Hana Zagorová spolu nazpívali vánoční duet.

Článek

„Moje srdce se trhá na kusy. Odešla legenda, ale hlavně neuvěřitelný člověk s velkým srdcem. Moje spřízněná duše, která mi jako jedna z mála rozuměla a ke které jsem vzhlížel,“ uvedl Marek Ztracený.

„Hanička písnička. Zažili jsme velké věci. Tolik jsi pro mě znamenala a děkuju za vše, co jsi pro mě udělala. Nikdy nezapomenu. Upřímnou soustrast nejbližším.“

„Zpráva o úmrtí Hany Zagorové mne rozesmutnila. Odešla zpěvačka, která přinášela lidem obrovskou radost a byla hvězdou svého žánru. Hned jsem si vzpomněl na dvě písničky z mého dětství. Na Duhovou vílu a písničku k seriálu Sanitka. Vyjadřuji upřímnou soustrast pozůstalým,“ uvedl ministr kultury Martin Baxa na sociální síti.

Premiér ČR Petr Fiala sdělil ČTK, že si Zagorové vážil i kvůli jejím občanským postojům v roce 1989. Patřila podle něj k nejvýznamnějším tvářím populární hudby ČR.

„Je to smutná zpráva. Hanka byla hrdinka, s chorobou krve, kterou měla, nebylo lehké žít, natož pak pracovat. Zůstalo za ní množství práce, byla to skvělá umělkyně a dobrý člověk,“ řekl producent a textař Michael Prostějovský, který pro Zagorovou napsal například text jejího hitu Mimořádná linka.

Zpráva o úmrtí Zagorové byla nepříjemným překvapením pro zpěvačku Lenku Filipovou. „Nemám slov, je to pro mě podobný šok, jako když nečekaně zemřel Miro Žbirka. Půjdu teď na procházku se psem a budu se z toho vzpamatovávat,“ uvedla.

Textař a bývalý prezidentský kandidát Michal Horáček ocenil Zagorovou jako zpěvačku i jako angažovanou umělkyni, která v roce 1989 podepsala petici Několik vět. „Bylo to velké překvapení, ve svém projevu o ní hovořil tehdejší komunistický šéf Miloš Jakeš,“ připomněl Horáček. „Byla spíše známá jako představitelka populární hudby, ale ve druhé polovině své kariéry udělala řadu zajímavých šansonů. Jejího odchodu je mi moc líto, vážil jsem si jí,“ dodal.

„Hanka mi vždycky byla blízká. Líbil se mi její projev, to, jak zpívala šansony, jak kladla důraz na text, jak nádherně frázovala. Vždycky věděla, o čem zpívá, bylo to takové herecké zpívání. Já vždycky říkala, že opravdu zpívá slova, což bylo velice inspirativní. Byly jsme stále v kontaktu. Volaly jsme si, psaly jsme si esemesky, chodily jsme si na křty. Naposledy jsme se takhle potkaly na křtu šansonového alba Štefana Margity, Hančina muže. Moc se mi ta deska líbí,“ řekla Právu Marie Rottrová.

„Podporovala jsem ji samozřejmě také v posledních měsících, kdy byla v nemocnici. Zpočátku jsme si psaly esemesky, potom mi ale neodpověděla. Asi jí nebylo dobře. Věřila jsem, že to bude dobré, psala jsem jí, ať bojuje, ať se drží. Bohužel to nevyšlo, tak to v životě také chodí.“

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřela Hana Zagorová

Ve věku 75 let zemřela zpěvačka Hana Zagorová. Patřila k nejznámějším českým popovým zpěvačkám, natočila cca 900 písní. O úmrtí hvězdy informovaly CNN Prima...

Výběr článků

Načítám