Hlavní obsah

Jaké knihy čtou spisovatelé? Tipy pod stromeček od těch nejpovolanějších

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baví je psát. Vlastně o čemkoli, o vaření, cestování, historii… Leckoho z nich kouzla se slovy i živí. Ale stejně nadšeně i čtou. Asi tak nikoho nepřekvapí, že – mají-li vybírat dárky pro své známé a blízké – často pro ně zamíří právě do knihkupectví, kde vybírají díla od „konkurence“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ladislav Zibura

Foto: archiv Ladislava Zibury

Knížky píše až po návratu, ale poznámky si Ladislav Zibura dělá už na cestách. Jako například tady, na břehu kavkazského jezera Sevan.

"Jako velký fanoušek četby pro děti bych rád připomněl, že před třemi roky konečně začaly znovu vycházet knihy Jaroslava Foglara. Záhadu hlavolamu, Hochy od Bobří řeky, Stínadla se bouří a další zásadní knížky mého dětství už není třeba shánět po antikvariátech – dají se koupit v novém vydání na hezkém papíře s báječnými ilustracemi.

Nově taky vyšly sborníky kreslených příběhů Rychlých šípů. Foglarovky se u nás dědí z generace na generaci – myslím si, že to je prima dárek nejen pro děti. Jak nad tím přemýšlím, asi ta nová vydání sám nakoupím tátovi."

Ruta Sepetysová

Foto: Milan Malíček, Právo

Americká spisovatelka Ruta Sepetysová

„Doporučila bych knihu Yellow Butterfly: A Story from Ukraine od Oleksandra Shatokhina. Knížky ostatně v mém případě patří na seznamu vánočních dárků hned na první příčku. Jsou od dětství i mými nejoblíbenějšími dárky. Mám hodně ráda hlavně biografie a romantické tituly. A dodnes vzpomínám na knihu Roalda Dahla Jakub a obří broskev, kterou jsem kdysi dostala… Knihy jsou jinak se mnou všude: jak ty klasické, tak e-knihy. Ty první mám doma, ty druhé s sebou beru na cesty,“ uvádí spisovatelka.

Tipy na dárky pro nadšené zahrádkáře

Vánoce

Roman Staša

Foto: archív Romana Staši

Roman Staša

„Co jiného bych mohl doporučit než jednu z mých nejmilovanějších knížek? Malý princ je opravdová klasika, pokud ji ještě nemáte, tak ta opravdu podle mě nesmí v žádné knihovně chybět. Já z ní teď čtu svému synovi a věřím, že si k ní vybuduje stejný vztah jako já,“ tvrdí autor.

Lucie Bechynková

Foto: Adam Mogyorosi, Novinky

Jan Štoček, Lucie Bechynková a Jakub Štěpánek

„Zima je ideální období na horkou kávu a peřinu s detektivkou v ruce. A že se teď docela urodilo. Pokud bych měla dát tip na jednu nejlepší, kterou by měl pod stromečkem najít každý milovník detektivního žánru, je to Bouře od Kristiny Ohlssonové. S tou nemůžete šlápnout vedle,“ dává tip Lucie Bechynková.

Martina Preissová

Foto: Petr Horník, Právo

Martina Preissová

„Dávám pod stromeček velmi často dárky, které bych nejraději dostala sama. A tak z celého srdce doporučuji knihu Michaela Třeštíka Umění vnímat umění. Myslím, že touhle knihou potěšíte každého čtenáře, protože každý, kdo čte, je vlastně hluboko v duši umělec.“

Ivana Peroutková

Foto: archív Ivany Peroutkové

Ivana Peroutková

„Doporučuju knížku Petry Braunové Evička lhářka žhářka. Tahle knížka může u někoho nabourat zažitou představu, že dětská literatura má být milá a laskavá. Příběh Evičky je vyprávěný docela drsně i vtipně, místy s jízlivou ironií. Mluví však o potřebě lásky, neboť z jejího nedostatku se rodí zlo. Moc se mi líbí taky ilustrace Zuzany Seye.“

Radkin Honzák

Foto: archiv Radkina Honzáka

Radkin Honzák

„Jako knížku k Vánocům bych doporučil Bibli (čtěme Bibli, tam to všechno je). Začátečníkům pak ze Starého zákona knihu Ester, pokročilejším knihu Kazatel a z Nového zákona Matoušovo evangelium.“

Petra Burianová

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petra Burianová

„Osobně bych ráda doporučila knihu Stane se zázrak od Zuzany Štelbaské a Adriana Macho. Je to sice kniha dětská, ale milá a poučná i pro řadu dospělých. Co se stane, když vám najednou dojde všechna práce? Co budete dělat? Hlavní hrdina se posadí do trávy a přemýšlí. A najednou to přijde … Stane se zázrak.“

Jiří Březina

Foto: archív J. Březiny

Jiří Březina, autor detektivek

Nový detektivní thriller Snoubenky smrti od Jeana-Christopha Grangého, autora Purpurových řek. Pátrání po sériovém vrahovi na pozadí nacistického Německa. Zajímavé postavy, napínavý děj, atmosféra. Tento šestisetstránkový špalek se bude hezky vyjímat zabalený pod stromečkem. A hodí se jako dárek nejen pro vášnivou čtenářku, ale i pro chlapa, kterého jen tak nějaká kniha nezaujme, tvrdí Jiří Březina.

Michaela Klevisová

Foto: Milan Malíček, Právo

Michaela Klevisová

„V poslední době mě potěšila knížka Co vás v dějáku nenaučili od Markéty Lukáškové (vydalo Motto). Vyprávění o tom, jak se žilo před rokem 1989, je skvělý dárek hlavně pro ty, kdo tuhle dobu nezažili. Čtivé příběhy fungují jako zábavný výlet do minulosti. A pak budete rádi, že se zase můžete vrátit zpátky.“

Jana Poncarová

Foto: archív Jany Poncarové

Jana Poncarová

„Na letošním knižním trhu mám hned tři favority. Nový román Jana Štiftera Paví hody, což je venkovská románová kronika, která nás zavádí do první poloviny dvacátého století. Doporučuji i novinku Lucie Hlavinkové Pravda nebyla k dostání, která se odehrává v osmdesátých letech a připomíná nám, jaké to je žít v nesvobodné zemi. A protože jsme se ocitli v náročné době, kdy v Evropě opět zuří válka a dostihla nás energetická krize, věřím, že se nám všem bude hodit knižní průvodce Kurz přežití od specialisty na zvládnutí extrémních situací Amara Ibrahima,“ dává inspiraci na knižní dárky Jana Poncarová.

Daniel Krejčík

Foto: Petr Horník, Právo

Daniel Krejčík

„Natěšeně vyčkávám, až vyjde knížka Praktičtí lidé od Christiana Morgensterna. Sbírky poezie, zejména téhle hravé morgensternovské, miluju, sám si z ní často kradu fórky, obraty a bonmoty, zapisuju myšlenky. A ruku na srdce, každý kolem sebe má někoho, koho by mohla sbírka Praktičtí lidé trošku poškádlit. Já tedy mezi svými hereckými kamarády mám několik adeptů, kterým ji možná Ježíšek nadělí….“

Tipy na dárky pro milovníky vaření a pečení

Vánoce

Inspirace na dárky pro puberťáky

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám