Hlavní obsah

Hledání náhradní scény pro divadlo označil Polívka za mediální bouři

Bolek Polívka, principál a jeho divadlo. Markéta Vaňková, primátorka za ODS. Šéf opozice, zastupitel, někdejší náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno). To jsou hlavní postavy „nově vznikajícího dramatu“ ve městě pod Špilberkem. Hrát se bude v zastupitelských lavicích, a i když jde hlavně o divadlo politické, tak to skutečné, tedy Divadlo Bolka Polívky (DPB), které hledá zhruba na dva roky novou střechu nad hlavou, hraje v představení zásadní úlohu také.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Už třicet let funguje na Jakubském náměstí legendární Divadlo Bolka Polívky. Starosti s hledáním náhradní střechy nad hlavou má nejen Bolek Polívka či jeho projektová ředitelka Simona Kostrhunová, ale i mnoho jiných.

Článek

Jeden z návrhů je, aby se DPB uchýlilo na scénu divadla Reduta. To se však nelíbí ani Národnímu divadlu Brno, které Redutu provozuje, ani opozici s Hollanem v čele. Ten chce na úterním zastupitelstvu prosadit bod, podle kterého Polívkovo divadlo v Redutě nebude.

Spor o Redutu

„Pokud však vedení města samo navrhne, že DBP nemá jít do Reduty, nebudu z této záležitosti dál dělat divadlo a nebudu požadovat projednání námi navrhovaného speciálního bodu,“ uvedl Hollan.

Podle opozice má vedení Brna Polívkovi jako osobnosti propagující ODS „přihrát“ jako náhradní scénu právě Redutu. Hollan v pondělí informoval, že hodlá na úterním zastupitelstvu Brna přímo navrhnout, aby se tam Polívkovo divadlo rozhodně nepřesouvalo.

„V opačném případě by dřívější rekonstrukce Reduty neměla smysl a byly by to vyhozené peníze především za techniku, kterou by nemohlo Divadlo Bolka Polívky využít. Nejen proto, že je charakter jeho představení jiný než těch, která se v Redutě dávají, ale i proto, že fungovat vedle sebe by zde dva tak rozdílné soubory nemohly,“ tvrdí Hollan.

Ten je rovněž přesvědčen o tom, že vstřícnost Brna vůči Polívkově scéně možným přesunem právě do Reduty je výrazem „vděčnosti“ za principálovu údajnou podporu a propagaci ODS.

Politická hra?

„Velmi podivný byl souběh okolností, kdy pan Polívka figuroval v kampani ODS a následně dostal naprosto rekordní dotace pro jeho městem nezřizované divadlo. Byl to až dvacetinásobek toho, co dostávala ostatní divadla, tedy šest milionů korun ročně. Chápu, že je to divadlo náročnější, ale pokud se na to díváme z hlediska přínosu, tak není dvacetinásobně lepší než ostatní,“ uvedl Hollan, který rovněž chce po městu slib, že dům Jakub po rekonstrukci zůstane i nadále sloužit kumštu.

„Za ty tři dekády naší existence je to pro nás první takto výrazná finanční pomoc, kterou nám poskytlo město na období 2023–2025 na základě předloženého dramaturgického plánu. Dotaci považujeme také za reakci a ocenění našeho dosavadního působení. Jsme tomu rádi, je to pro nás důležitá finanční injekce a jsme si jisti, že tyto peníze proměníme v kvalitní tvorbu, pokud budeme moci pracovat. Dotace je určena také jako podpora pro další ročníky letní scény. Zdůvodnění dotace je dostatečně transparentní a průkazné, hledat za tím něco dalšího je nesmysl,“ řekl Právu k výši dotace Bolek Polívka.

Hledání řešení

„Zcela samostatnou kapitolou je, že ano, svoji „náklonnost“ k paní primátorce našeho města nijak neskrývám. Dovolte mi citát z Roberta Musila: Brno je velká tělocvična s nízkým stropem. Jsem rád, že patřím k těm, kteří se snaží tento strop pozvedávat a být našemu městu prospěšný. A pokud jde o hledání náhradních prostor pro naše divadlo, navzdory mediální bouři jednání nikdy nebyla ukončena a stále probíhají,“ doplnil pro Právo slavný, Brnu věrný Valach.

„Zatím to totiž nikdo neřekl,“ dodal. S opozicí navrhuje, aby se po dobu rekonstrukce pro zajištění DBP využívaly objekty města, jako je Dělnický dům, kluby Musilka, Leitnerka, kulturní dům Rubín a podobně.

Hledání nové scény pro Polívkovo divadlo v Brně se zbytečně dramatizuje

Kultura

Střechu nad diváky kina i Polívkova divadla pohlídají citlivá čidla

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Divadlo Bolka Polívky

Reklama

Výběr článků

Načítám