Hlavní obsah

FOTO: ČT slaví sedmdesátiny. Podívejte se, jak rostla na Kavčích horách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize oslaví 1. května sedmdesát let od zahájení televizního vysílání. Divákům nabídne bohatý program, a to jak u obrazovek, tak i přímo ve studiích v Praze, Brně a Ostravě. Centrem oslav se pak stane její komplex na Kavčích horách. Labyrint budov, v nichž se vyznáte až po letech, který byl ovšem navržen velmi logicky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká televize Kavčí hory ilustrační foto. Na snímku logo ČT

Článek

I o tom s Novinkami mluvil Daniel Růžička. V ČT pracuje od 90. let. Nyní na pozici vedoucí podpory a služeb vývoje a nových médií.

Kavčí hory začaly růst na pláni nad Prahou v roce 1962. Československá televize (ČST) tím získala jedno sídlo. Kdy se dostavělo?

Poslední dostavěnou budovou je objekt producentských center, kterému se pro jeho tvar přezdívá Rohlík. Zprovozněn byl v polovině devadesátých let. A právě tehdy se všechna pracoviště – v té době již ČT – dopřestěhovala na Kavčí hory.

Foto: Robert Procházka, Právo

Komplex začal na Kavčích horách vznikat proto, aby se soustředila televize, její výroba, štáby a další na jednom místě. „Před rokem 1989 tu pracovalo kolem pěti šesti tisíc lidí,“ říká Daniel Růžička.

Splnil se tím cíl i přání mít televizi na jednom místě. Totiž ještě v osmdesátých letech měla televize rozmístěna svá pracoviště doslova po celé Praze, skoro na sedmdesáti místech a archivy byly dokonce mimo ni. Redakce měly vlastní objekt, zvukaři či osvětlovači také, jinde zase byly přenosová technika, střižny, zpravodajci, ředitelství… Mezi budovami se proto neustále pendlovalo a neustále něco převáželo.

Kdy už tedy většina ČST na Kavčích horách sídlila?

V 80. letech. Ale její zaměstnanci se do objektu stěhovali postupně. Dostavba prvního studiového bloku skončila v roce 1970, kdy byla také zprovozněna první dvě studia a výšková budova, v níž byla umístěna pracoviště, díky nimž televize fungovala.

Vím, že komplex byl velmi dobře promyšlený, budovy byly průchozí. Platí to stále?

Platí to stále, průchozí jsou zevnitř, je to hlavně z provozních důvodů, zvnějšku působí areál až nedostupně. Což souvisí s tím, že za komunistického režimu byla televize uzavřeným a mocí přísně střeženým státním sdělovacím prostředkem. Ale ani uvnitř to dříve nebývalo tak úplně benevolentní. Naopak po roce 1990 se postupně vše maximálně zprůchodnilo. Zpřístupněny postupně byly dokonce i některé střechy, po kterých se dá rychle přejít z pracoviště na pracoviště.

Sídlo ČT má rovněž velmi pravidelný tvar, mýlím se?

Areál Kavčích hor je stavěn do čtverce a velice promyšleně bylo v areálu naprojektováno rozložení televizních pracovišť, aby na sebe co nejlépe navazovala. V tom se odrážely inspirace francouzskou, belgickou či finskou televizí. Ale například i britskou BBC.

Její budova ve White City, která má kruhový tvar, byla z hlediska funkčnosti naprosto dokonalá. Studia a jejich technická pracoviště byla soustředěna do vnitřního kruhu, aby byla co nejblíž u sebe, a bylo operativně vše rychle dostupné. A na vnějším okruhu již máte ostatní pracoviště, která neslouží přímo televizní tvorbě.

A kde jsou studia na Kavčích horách?

Tvoří střed celého komplexu. Jsou vystavěna takzvaným pásovým způsobem, tedy vedle sebe nad nimi se tyčí výšková budova. A na tento střed jsou navázána další potřebná pracoviště, která umožňují výrobu televizních pořadů.

Kavčí hory měly být větší. Další budovy měly stát tam, co je dnes Rohlík a všechna ta prosklená sídla nejrůznějších finančních institucí, stojící za ním.

Už od samého počátku se počítalo s tím, že televizní centrum se bude rozkládat na dvou pozemcích – západním a východním. Na tom západním stojí současný areál televize a na tom druhém měly postupně vyrůst další budovy – v plánu bylo nové sídlo zpravodajství a velkokapacitní televizní studio pro natáčení velkých zábavných show s přítomností velkého publika. Ale pozor, to se bavíme o osmdesátých letech. Pak přišla sametová revoluce, změna poměrů i pro televizi a od plánů se upustilo.

Jak byly Kavčí hory pro místo, kde bude stát televizní středisko, vybrány?

Musíme se vrátit do druhé poloviny padesátých let, kdy se tady rozprostírala nezastavěná pláň. Když se pro sídlo televize hledal vhodný pozemek, byla ve hře dvě místa: Pankrácká pláň a přes řeku na protějším kopci lokalita Dívčích hradů. Ukázalo se, že Kavčí hory vyhovují víc. Bylo zde méně hluku a prašnosti z centra, byly lépe dostupné ze středu Prahy, počítalo se s větší dopravní dostupností. Navíc se zdejšími pozemky počítal Českoslovenký rozhlas, v jehož lůnu televize vznikla, pro vlastní nové budovy.

Jak se rodily Kavčí hory, v datech

  • 1946-1947. Čs. rozhlas vypracoval Perspektivní plán výstavby Ústřední budovy Čs. rozhlasu a televisního střediska Praha.
  • Červenec 1955. Zástupce ředitele Ústředního televisního studia Praha Dr. Miroslav Ráž odeslal náměstkovi ministerstva spojů dopis s podklady pro zpracování Investičního úkolu na výstavbu definitivního televizního studia v Praze.
  • 1956. Dr. Ing. Arch. Jan Novák ze Spojprojektu Praha vypracoval porovnávací studii na nová studia v Praze 5, v lokalitě Dívčí hrady, a v Praze 4, na Pankráci.
  • 1957. Ústřední národní výbor hlavního města Prahy rozhodl, že vznikne v Praze 4 na Pankráci.
  • 1959. Vypracován Investiční úkol na výstavbu nového televisního střediska v Praze 4 na Pankráci a schválen předsedou Čs. výboru pro rozhlas a televizi Františkem Nečáskem.
  • 1960. Ak. arch. Jiří Holý ze Spojprojektu vypracoval architektonickou studii na Televizní středisko na Kavčích horách.
  • 1960. ČST zpracovala první komplexní dokument svého rozvoje. Do Hypotézy rozvoje Čs. televize do roku 1980 patřily mj. plány na zavedení II. programu, vysílání v barvě... Tím vznikla nutnost získat pro televizi další kapacity.
  • 1961. Vypsána soutěž na urbanisticko-architektonické řešení centrálního náměstí, budov Čs. rozhlasu a budov Čs. televize v Praze 4 na Pankráci.
  • 1961. Ak. arch. Holý vypracoval studii na TV středisko na Kavčích horách a úvodní projekt na 1. etapu výstavby. Ústřední národní výbor hlavního města Prahy přidělil ČST tzv. východní pozemek na Kavčích horách.
  • 1962 V polovině roku byla zahájena výstavba Kavčích hor.
  • 1963. V důsledku špatné hospodářské situace státu byla stavba televizního areálu, stejně jako realizace mnoha dalších staveb v republice, přerušena.
  • 1965. Byla obnovena výstavba.
  • 1970. Do provozu byla uvedena dvě televizní studia.
  • 1971. Byl zahájen provoz výškové budovy.
  • 1976. Zahájen provoz dalších tří televizních studií.
  • 1979. Zahájen provoz objektu politického zpravodajství
  • 1983. Dokončena výstavba závodní požární stanice.
  • 1988. Dokončena výstavba celé západní části.
  • 1996. Dokončena výstavba objektu producentských center na východní části.

Televizní areál si ČST stavěla sama?

Ano, kromě výroby televizních pořadů byla ČST ještě hlavním investorem stavby Kavčích hor. Měla své stavební oddělení, které výstavbu koordinovalo, což v podmínkách socialismu nebylo jednoduché, protože stále něco chybělo.

Anketa

Navštívil/a jste někdy sídlo ČT na Kavčích horách?
Ano
34,1 %
Ne
65,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 800 čtenářů.

Stavbu si televize i sama financovala?

Peníze přicházely ze státního rozpočtu. Československá televize byla státní televizí a měla v něm svou kapitolu. Ale protože na konci osmdesátých let československé hospodářství nebylo úplně v dobré kondici, nebyla v dobré kondici, co se čísel týče, ani televize. Proto byla po sametové revoluci provedena spousta změn ve fungování televize, a koneckonců, i v další dostavbě areálu Kavčích hor.

Dvořák: Krize České televize nenastane. Šetříme

Domácí

Daniel Růžička: Volha a StB? Tajní měli v televizi rezidenturu. Uměli přitlačit ke zdi

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám