Hlavní obsah

RECENZE: Strážci vesmíru morfují už 30 let. K výročí divákům nadělili bizarní návrat do televizních devadesátek

Fenomén o skupince adolescentů, která bojuje se zlem, na začátku devadesátých let upoutal doslova celý svět. U příležitosti třech dekád Strážců na televizní scéně videotéka Netflix zavětřila vlnu nostalgie a zakoupila speciální díl s původním obsazením. Za necelou hodinu se fanoušci oněch vytoužených odkazů dočkají. Jde totiž o tradiční kýč, ve kterém padesátníci křečovitě morfují jako o život.

Strážci vesmíruVideo: Netflix

 
Článek

Ani v Česku nebylo dítěte, které by neběhalo po parku s propletenými prsty, nebojovalo s imaginárními morfelíny a nepřivolávalo megazordy na své přísné rodiče. Tak velkou moc měl seriál od izraelsko-americké dvojice Haim Saban a Shuki Levy.

Po úspěchu série přišly hračky, tematické parky a několik pokračování, ať už filmových, či televizních.

Strážci fungovali jako vzory pro týmovou spolupráci, přátelství a v neposlední řadě nabídli etnickou diverzitu obsazení, za kterou bychom jim v současnosti asi dlouze aplaudovali. Tvůrci nyní u příležitosti kulatin dostali jedinečnou příležitost k tomu, aby posunuli své barevné hrdiny kupředu. Až na jeden pět let starý pokus totiž postavy z městečka Angel Grove zamrzly v devadesátých letech.

Foto: Netflix

Videotéka Netflix zavětřila vlnu nostalgie a zakoupila speciální díl s původním obsazením.

Strážcům se tam ale očividně líbí. Před osmi lety to potvrdili volným pokračováním s podtitulem Dino Charge, které je snad ještě víc bizarní než původní seriál. A co se týče hvězdně obsazené filmové adaptace (se jmény jako Bryan Cranston, Elizabeth Banks nebo Bill Hader), přijetí kritiků bylo smíšené, až negativní. Gros celé značky ale možná leží právě v béčkovém pojetí, kterého se tvůrčí tým nevzdává.

Stále dostáváme mimořádně špatné herecké výkony či náhodná panoramata výbuchů a pochybných bojových technik s padouchy hloupějšími než oddíl stormtrooperů. K tomu všemu připomeňme, že až ohromný úspěch seriálu přiblížil podobný obsah dospělejším divákům. Původně je totiž logicky zaměřen na děti.

Foto: Netflix

Návrat k nostalgii.

Optikou devadesátkového puberťáka, který na Strážích vyrostl, tak oslava třiceti let zřejmě zapůsobí přesně tak, jak finanční oddělení Netflixu zamýšlelo. Nyní dospělý fanda možná rozpozná herce z původního obsazení, ocení vzpomínku a odkazy na ostatní, kteří z různých důvodů ve speciálním díle chybí.

Anebo se podívá jen z čistého zájmu o pořad, který mu jistou dobu kormidloval dětství. Není totiž nic krásnějšího než po třicítce bezostyšně hltat takovou hloupost, jako byli a jsou Strážci vesmíru. A to přesně v takovém formátu, jaký diváci znají.

Foto: Netflix

Zaraduje se tradiční fanda.

Pokud by se totiž učedníci mentora Zordona posunuli blíž k dnešním Avengerům, Transformerům a jim podobným, zbavili by se jediného trumfu, který mocně třímají v rukou. Strážci vesmíru nepatří do nového tisíciletí.

A pokud by se jejich tvůrci přece jen pokoušeli značku znovu oživovat s drahými efekty a smysluplným příběhem, už to nebudou stejní hrdinové. Nostalgická vzpomínka s ikonickou úvodní písní od Rona Wassermana má v takovém případě jednou provždy cenu zlata.

Mighty Morphin Power Rangers: Jednou provždy (Netflix)
USA 2023, 55 min. Režie: Charlie Haskell, hrají: Johnny Yong Bosch, Richard Steven Horvitz, David Yost, Barbara Goodson, Walter Jones, Catherine Sutherland, Steve Cardenas, Charlie Kersh a další
Hodnocení: 60 %

Reklama

Související témata:
Seriál Strážci vesmíru

Výběr článků

Načítám