Hlavní obsah

Filmové premiéry: Úžasný Mauric, á-B-C-D-é-F-G-H-CH-í-JONESTOWN, M3GAN či Lhář na plný úvazek

Animovaný film Úžasný Mauric je adaptací předlohy Terryho Pratchetta. á-B-C-D-é-F-G-H-CH-í-JONESTOWN je český film o největší hromadné sebevraždě 20. století. Panenka vyrobená umělou inteligencí je hrdinkou hororu M3GAN. Lhář na plný úvazek je francouzská komedie s Tarekem Boudalim, známým mj. z filmu Super-Blb. Největší hity slavné kapely znějí ve filmu The Doors režiséra Olivera Stonea z roku 1991. Do kin jde i experimentální dokument Dzigy Vertova z roku 1929 Muž s kinoaparátem.

Foto: Novinky

Filmové premiéry

Článek

Úžasný Mauric

Mauric jako každá správná kočka myslí jen na sebe. Jednoho dne ovšem zjistí, že začíná mít lidské myšlenky, a dokonce mluví. A není sám! Krysy z místního klanu jsou na tom stejně. Prý sežraly něco ze skládky u magické univerzity. Mauric a krysy do party přiberou ještě lidského kluka, který umí hrát na píšťalu, Společně chodí od města k městu, vyrobí tam krysí pohromu, kluk se dá najmout jako krysař a všichni nakonec shrábnou odměnu. Teď ovšem dorazili do města, kde něco nehraje.

Trailer k filmu Úžasný MauricVideo: BontonfilmCZ

Úžasný Mauric, Velká Británie / Německo, 2022, animovaný, 94 min., režie: Toby Genkel.

á-B-C-D-é-F-G-H-CH-í-JONESTOWN

Experimentální drama rekonstruuje událost z roku 1978, kdy reverend Jim Jones přiměl téměř tisícovku stoupenců a stoupenkyň své sekty Chrám lidu, aby v osadě Jonestown v Guyaně vypili jed. Třetina z nich byly děti. Sebereflexivní dokument je výsledkem desetiletého časosběrného natáčení. Nevyobrazuje drastické scény, za zvuků nahrávky z osudného dne sleduje koláž dětských přízraků, z jejichž úst zaznívá kázání o úniku před zkažeností světa.

Trailer k filmu á-B-C-D-é-F-G-H-CH-í-JONESTOWNVideo: Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

á-B-C-D-é-F-G-H-CH-í-JONESTOWN, Česko 2022, experimentální, 77 min., režie: Jan Bušta

M3GAN

Panenka M3GAN je dokonale naprogramovaný stroj, který může být pro dítě tím nejlepším kamarádem a spojencem jeho rodičů. Autorkou je brilantní technička Gemma, která panenku vyvíjí pro přední hračkářskou společnost. Když její sestra s manželem zahynou, vpadne jí do života osmiletá neteř Cady. Protože Gemma to s dětmi zoufale neumí a traumatizovaná Cady potřebuje povyražení ,a hlavně kamarády, stane se ideálním testerem pro prototyp M3GAN. Tohle rozhodnutí ale bude mít dalekosáhlé následky.

Trailer k filmu M3GANVideo: Universal Studios

M3GAN, USA 2022, horor/sci-fi/thriller, 101 min., režie: Gerard Johnstone, hrají: Allison Williamsová, Amie Donaldová, Violet McGrawová, Jenna Davisová a další.

Lhář na plný úvazek

Jérôme je nenapravitelný lhář. Jeho rodina a přátelé už nemohou snášet jeho každodenní výmysly a dělají vše pro to, aby to změnili. Jérôme však neposlouchá, co mu vyčítají, a propadá se do lží stále hlouběji, až jednoho dne zasáhne božská kletba: jeho lži se začnou stávat skutečností. A tehdy začíná skutečná noční můra.

Trailer k filmu Lhář na plný úvazekVideo: Vertigo International

Lhář na plný úvazek, Francie 2022, komedie, 95 min., režie: Olivier Baroux, hrají: Tarek Boudali, Louise Coldefy, Florence Mullerová, Pauline Clémentová, Philippe Vieux a další.

The Doors

Filmové ztvárnění osudů slavné skupiny a zejména jejího zpěváka Jima Morrisona, který žil nespoutaným životem, zemřel v pouhých sedmadvaceti letech a stal se legendou. Vynikající herecký výkon Vala Kilmera v hlavní roli je doprovázen skvělou hudbou.

Trailer k filmu The DoorsVideo: Pannonia Entertainment CZ

The Doors, USA 1991, drama, 140 min., režie: Oliver Stone, hrají: Val Kilmer, Meg Ryanová, Kathleen Quinlanová, Kyle MacLachlan, Frank Whaley a další.

Muž s kinoaparátem

Na začátku filmu Muž s kinoaparátem vyleze kameraman z „hlavy“ kamery. Film pak diváka vezme na humornou, kaleidoskopickou projížďku po sovětských městech a zároveň ukazuje paralely mezi filmařem a dělníkem v továrně a odhaluje proces vzniku filmu.

Trailer k filmu Muž s kinoaparátemVideo: Film Europe Media Company

Muž s kinoaparátem, SSSR 1929, dokument, 68 min., režie: Dziga Vertov

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám