Hlavní obsah

Benátky zahájil i umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 2. 9. 2020 byl slavnostně zahájen 77. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách, nejstaršího filmového festivalu světa a zároveň prvního z velkých mezinárodních filmových přehlídek uspořádaných nevirtuálně od počátku pandemie covidu-19.

Foto: archiv MFFKV

Karel Och na festivalu v Benátkách

Článek

Cenu za celoživotní dílo převzala v rámci slavnostního zahájení herečka Tilda Swintonová, laureátka Oscara za vedlejší roli ve filmu Michael Clayton. Na krátkých videích festival na dálku pozdravili i herci Dustin Hoffman, George Clooney či režisérka Jane Campionová.

V rámci slavnostního večera ve Festivalovém paláci vystoupilo se společným prohlášením osm uměleckých ředitelů významných evropských filmových festivalů, jako jsou Berlinale, MFF v Cannes, v Locarnu, Rotterdamu, San Sebastiánu, Londýně a hostitelského benátského festivalu. MFF Karlovy Vary reprezentoval jeho umělecký ředitel Karel Och.

„Festivaly nejsou pouze přehlídkami, jejichž úkolem je vyzdvihnout to nejlepší, co filmoví tvůrci vytvořili, ale stávají se také čím dál významnějšími prostory pro kulturu a vzdělávání jak pro mladé tvůrce, tak publikum,“ uvádí se mimo jiné ve společném prohlášení, které Karel Och komentoval:

„Vášeň pro film, vědomí odpovědnosti tváří v tvář důsledkům pandemie a vůle pomoci především filmovým tvůrcům, bez kterých by festivaly neexistovaly, jsou obsažené v tomto jedinečném prohlášení. Bylo mi ctí reprezentovat MFF Karlovy Vary ve společnosti vážených kolegů při jeho zveřejnění.“

Na filmovém festivalu v Benátkách bude do 12. září soutěžit 18 filmů, z toho osm režírovaných ženami. Laureáta Zlatého lva za nejlepší z nich i další ocenění vybere porota vedená australskou herečkou Cate Blanchettovou.

Festival uvítá méně celebrit i návštěvníků než obvykle. Budou muset v celém areálu nosit roušky a dodržovat další pravidla, která si před rokem na benátském ostrově Lido neuměl nikdo ani představit. Návštěvníkům budou u vchodu skenery měřit teplotu, v sálech budou volná místa kvůli dodržování bezpečné vzdálenosti a vstupenky lze koupit jen přes internet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám